Kalocsa

2019.06.06. 14:50

Az est folyamán kiderült hol halt meg valójában Klauzál Gábor

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az I. Kalocsai Klauzál-estet a Viski Károly Múzeum, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a Klauzál Gábor Társaság szerdán. Az utóbbi szervezet előadóinak köszönhetően kiderültek az államférfi életútjának kevésbé ismert eseményei is.

Gábor János

– Második feleségének, Schmidt Emmának a rokonai miatt került képbe az életében Kalocsa, majd az első gyermeke járt ide iskolába, és a drámája is pont ehhez az iskolához kötődik – mutatott rá kérdésünkre Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára. – Tudni kell róla, hogy későn alapított családot: 48 évesen vette el az aradi vértanú, Nagysándor József jegyesét, és 61 éves volt, amikor nagyobbik lányának vizsgájára a városba jött. Megfázott, a gyógyulásban bízva rokonoknál húzta meg magát, itt érte a halál. Szeged városa aztán kikérte, ezért ismert sokak számára úgy, hogy ott hunyt el, pedig valójában Kalocsán.

Bartos Mihály, a Klauzál Gábor Társaság egyik alapítója rávilágított még egy kevésbé ismert tényre: a nagy jelentőségű államférfi szerepe nélkül minden bizonnyal vérontásba torkollt volna az 1848. március 15-i eseménysor, legkésőbb akkor, amikor a tömeg Táncsics Mihály kiszabadítását követelte. A börtön parancsnokságát az akkor már tekintélyes, liberális ellenzéki politikus, Klauzál győzte meg arról, hogy engedjék el a publicistát. Neki és az óvadékot kifizető Vasvári Pálnak köszönhető, hogy sikerült elkerülni a fegyveres összecsapást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!