Kecskemét

2019.05.14. 10:59

A művésznő jól bánik a lézervágóval

Természetesen acélból címmel nyílt meg pénteken Szirmai Nóra szobrászművész kiállítása Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény kertjében.

Hraskó István

Szirmai Nóra acélszobrai június 30-ig tekinthetők meg a Bozsó Gyűjteményben

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

Szirmai Nóra szegedi származású, de a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola Kondor Béla Művészeti Tagozatán tanult szobrásznak, Lakatos Pál volt a tanára, majd 2010-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Korábban főleg fával, bambusszal dolgozott. Tavaly, a KÉSZ Ipari Parkban rendezett Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozionon először volt lehetősége kipróbálni az acélt. Főként növényi formákból kiindulva dolgozik, szobrai elsősorban levélformák, azok erezetei. Légies szobrai hajlított és feszített formákból felépülő áttört térbeli rajzolatoknak tekinthetők. Felületkezelésként előszeretettel alkalmazza a csersavas sötétítést, ezzel még erősítve a plasztikák rajzosságát.

A Bozsó Gyűjteményben június 30-ig megtekinthető művek nagy része a tavalyi nemzetközi alkotótáborban született a KÉSZ acélszerkezet-gyártó központjában. A cég azóta is segít a fiatal, kétgyermekes édesanyának az alkotásban – alapanyaggal és a formázás (lézervágás, hegesztés) terén is. Mint megtudtuk, Szirmai Nóra profin kezeli az AutoCAD szoftvert, megtervezi a figuráit. Így a lézervágóval könnyen kivághatók a minták. Az alkatrészeket aztán már saját kezűleg alakítja tovább, hengeríti, hegeszti, csiszolja, lekezeli.

A kiállítást Árvai István, a K-ARTS KÉSZ művészeti gyűjtemény vezetője nyitotta meg, Szirmai Nóra műveit Árvai-Józsa Kitty művészettörténész méltatta.

Szirmai Nóra acélszobrai június 30-ig tekinthetők meg a Bozsó Gyűjteményben
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!