Kiskunhalas

2019.04.20. 18:45

Nagypéntek este a zsidók számára beköszöntött Pészach ünnepe is

Széder estén emlékeztek meg a Kiskunhalasi Izraelita Hitközségben őseik történetéről. Nagypénteken elkezdődött a Pészech ünnep is, amikor a kivonulás, vagy más néven: a kovásztalan kenyér, a tavasz, a szabadság ünnepét tartják, élik újra át mindazt, ami a zsidókkal történt az Egyiptomból való kivonulás során.

Pozsgai Ákos

Idén a keresztény nagypéntekre esett Pészach első napja, az ünnep kimenete április 27-én lesz. Pészach első és utolsó két napja főünnep, a közte lévő négy nap félünnep, a zsidók számára, az elkövetkezendő napokban főszereplővé válik a keletlen, kovásztalan kenyér – mondta a halasi izraelita gyülekezetben pénteki Széder estéjén Ritter Nándorné vallástanár.

Elmondta azt is, hogy Pészach ideje alatt a zsidó vallási előírásokat betartók nem ehetnek kenyeret vagy más, kovásszal, erjesztéssel készített ételt vagy italt, helyette kovásztalan kenyeret, maceszt fogyasztanak. A vallási szabályokat betartó családok az ünnepi hét előtt alaposan kitakarítják otthonaikat, nehogy akárcsak valamelyik rejtett zugban bármiféle kenyér vagy kenyérmorzsa maradjon.

A péntek esti gyertyagyújtás és közös ima után az ilyenkor hagyományos pászka, a zöldség és tojás, valamint a bor fontos kelléke volt a közös vacsorának. A maroknyi halasi zsidó közösség egyike azon kevés gyülekezeteknek a megyében, ahol a működő zsinagógájuk mellett rendszeresen megtartják zsidó hagyományaikat és vallási ünnepeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!