Kiskunfélegyháza

2019.04.10. 15:47

Meghökkentő irodalmi délutánt tartottak a Hattyúházban

Költészet napi GRAF slam-re várták a félegyházi fiatalokat kedden a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

Vajda Piroska

Forrás: baon.hu

Fotó: Vajda Piroska

A rendhagyó irodalmi délután alkalmával zsúfolásig telt a könyvtár előadóterme, ahol Hegyi B. Anna, Lukács Gergely és Nagy Sándor osztotta meg érzelmeit, gondolatait és verseit a közönséggel. A zenei aláfestésről Dencs Dominik és Polyák Krisztián gondoskodott. A meghökkentő, humoros, elgondolkodtató és interaktív Slam Poetry műfaja nem volt ismeretlen a félegyházi diákok előtt. Csupán az idősebb korosztály csodálkozott a fiatal előadók bátorságán, őszinte szókimondásán, szabadságán.

Bár hazánkban sokan még nem hallottak az újszerű előadásmódról, a Slam Poetry nem új keletű. Mint önálló előadói műfaj Amerikából indult hódító útjára a nyolcvanas években egy építőipari munkás, egy önjelölt költő Marc Kelly Smith „Slampapi” kezdeményezésére. Ez egy olyan modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. A slammerek többnyire színpadi elemekkel tarkítva fejből mondják el verseiket, gondolataikat. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. A slammer az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberekről, hétköznapi embereknek.

A fiataloknak nem volt ismeretlen a slam poetry
Fotó: Vajda Piroska / baon.hu

A Slam Poetry olyan kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson. Annának, Gergelynek, Sándornak, Dominiknak és Krisztiánnak ez sikerült kedden Kiskunfélegyházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!