Kiskőrös

2019.04.25. 14:35

Irányi Judit amerikai fotós felvételeit állították ki Kiskőrösön

A település Cigány Nemzetiségi Önkormányzata kedd este rendezte meg a Fehéren Feketén című fotókiállítást. A Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaraterme megtelt érdeklődőkkel. Irányi Judit magyar származású amerikai fotós felvételeit állították ki.

Barta Zsolt

A megnyitó előtt Kunhegyesi Ferenc, Horváth Tibor és Farkas Arnold

Forrás: Petőfi Népe

A képek egyediségét mutatja, hogy a fekete-fehér képek 1974-ben készültek az akkor élő helyi cigányság mindennapjait bemutatva. A tárlaton Turán István helytörténész mutatta be a romák kiskőrösi történetét. Domonyi László polgármester köszöntőbeszéde után versek, mesék hangzottak el a Szilveszter Társulat tagjainak előadásában, és dalok csendültek fel.

A kiállítás megszervezésében fontos szerep jutott Kunhegyesi Nikolettnek, aki a helyi romák mentorálásával foglalkozik. Amikor megtalálta egy éve a képeket, felvette a művésznővel a kapcsolatot, aki beleegyezett abba, hogy tárlaton mutassák be a 70-es években készült alkotásokat. Nikolett bátyja Kunhegyesi Ferenc festőművész, aki a helyi roma önkormányzat vezetője, lapunknak elmondta, hogy a tárlat egyben része annak a törekvésnek, amely a helyi cigányság integrációját célozza meg. Ez egy nagyon hosszú folyamat, amely során kis lépésekkel lehet előre haladni. Ő maga azt vallja, hogy a romák hátrányos helyzetéről nem beszélni kell, hanem a tehetség ápolásra kell a hangsúlyt helyezni. Önsajnálattal semmire sem lehet menni. Ő a helyi városi alapítvánnyal együtt egy alkotóházat fog működtetni hamarosan. Ide 50-60 olyan fiatalt várnak, akik tehetségesek, a képzőművészet vagy akár a zene területén az átlagnál sokkal jobbak.

A festőművész, aki megyei Prima díjat kapott tavaly Kecskeméten, azt vallja: a tanulás, a képzés segítségével lehet integrálódni ahhoz a társadalomhoz, amelynek részét képezi a cigányság hétszáz év óta.

A megnyitó előtt Kunhegyesi Ferenc, Horváth Tibor és Farkas Arnold
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!