Kiskunhalas

2019.04.11. 07:00

A zene szeretete hozta hazánkba a hongkongi diákot

Már élete első éveiben zongora mögé ült, a klasszikus zene iránti szeretete azóta is töretlen. Ez motiválta akkor is, amikor hazánkat választotta célországnak. A hongkongi tanuló csereprogram keretében tölt tíz hónapot Halason.

Mester-Horváth Nikolett

A baptista imaházban fuvola­koncerttel szórakoztatta a közönséget Poon Chiu-Leuk William

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kínai Népköztársaság egyik különleges közigazgatási területéről, a hazánktól közel 9000 kilométerre található Hongkongból érkezett a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnáziumba Poon Chiu-Leuk William.

A tizennyolc éves fiatal az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány programjának keretében tavaly augusztus óta él fogadó családjánál Halason. Az AFS olyan programokat kínál diákok számára, melyek külföldön 3-tól 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesznek lehetővé. A programok idejére a fiatalok az önkéntesen jelentkező fogadó családoknál kerülnek elhelyezésre, és életkoruknak megfelelő iskolába járnak.

Savanya Csenge egyetemi hallgató, az AFS önkéntese lapunknak elmondta, hogy több mint nyolcvan célország – például India, Japán, Ausztrália, USA, Argentína, Dánia, Oroszország – közül választhatnak a tanulók. Mindenki összeállít egy listát, mely országokba utazna szívesen. Sok tanulónál első helyen szerepel Magyarország, így volt Williamnél is, aki négyéves kora óta játszik zongorán, hazánkba is a zene szeretete hozta el.

– Közel egy évvel ezelőtt voltunk itt iskolai szervezésű úton és nagyon megtetszett, amit láttam a kultúrából. Azt gondolom továbbá, hogy Magyarország a nagy zenészek egyik szülőhazája, itt van lehetőségem zeneileg is fejlődni – mondta William.

Bár nincs zenész a családjában, de szüleinek fontos volt, hogy már kisgyerekként nyisson a művészetek felé.

– A zongorát próbáltam először, tizennégy évvel ezelőtt és gyorsan fontossá vált számomra a zene. Azóta megtanultam kínai fuvolával is játszani, itt, Magyarországon pedig klasszikus fuvolázni tanulok – mondta a hongkongi fiatal.

Williamet halasi osztályfőnöke – aki ének-zene tanár – és annak családja fogadta be tíz hónapra, így komoly segítséget kap zenei ismereteinek fejlesztéséhez. A fiatal tehetség halasi tartózkodása alatt tartott már karácsonyi zongorakoncertet a gimnáziumban.

– Ez volt életem első nyitott koncertje. Otthon olyan iskolai koncerteket adtam, ahol csak tanárok és tanulók vettek részt, itt bárki eljöhetett. Még különlegesebbé tette az élményt, hogy két magyar diáktársamnak tanítottam kínai dalokat, és a zongorajátékom mellett az ő hangjukon szólaltak meg a zeneszámok – mondta William.

A baptista imaházban fuvola­koncerttel szórakoztatta a közönséget Poon Chiu-Leuk William
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Idén márciusban pedig a baptista imaházban mutathatta meg muzikalitását a magyar közönségnek, ahol kínai és klasszikus fuvolán játszott tanáraival és diáktársaival együtt.

– Féltem attól, hogy ez nagyon új dolog a helyi embereknek és nem fogja érdekelni őket. Nagyon meglepődtem, hogy olyan sokan eljöttek, szinte telt házas volt a koncert. Láttam az embereken, hogy élvezik, ahogy zenélünk – nyilatkozta a fiatal tehetség.

Hazánkban tanulna tovább

Felsőfokú tanulmányait Magyarországon szeretné végezni, mert úgy érzi, itt tanulhat a legtöbbet.

– A hazámban úgy látom, túl sok a tanuló, és az egymás közötti versengés mellett elveszik a zene szeretete, Magyarországon viszont azt tapasztalom, hogy odafigyelnek egymásra a zenészek és valóban élvezik, amit csinálnak – hangsúlyozta William.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!