Nagykőrös

2019.03.14. 20:00

Őszinteség és játékosság a kőrösi alkotók közös vonása

A Nagykőrösi Alkotókör nyári táborában készült festményekből nyílt változatos technikákat és témákat felölelő kiállítás a nagykőrösi kulturális központban szerdán. A tárlat április 8-ig megtekinthető.

Koós Katalin

Fotó: Bús Csaba

Kiállítás nyílt Művészkert címmel a Nagykőrösi Alkotókör művészei által készített festményekből a helyi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában szerdán. A változatos technikákat és témákat felölelő tárlatot Németh József Pál, festőművész nyitotta meg. Elmondta, az alkotókör egy évvel ezelőtt tárta ki újra kapuit a festészet szerelmesei előtt.

– Húsz évvel ezelőtt megalakult a Kőrösi Vizuális Műhely, melynek célja az általános iskolás korú gyermekek tehetséggondozása volt. Szép eredményekkel működött hosszú ideig. Egy idő után szünetelt, majd egy évvel ezelőtt lehetőséget kaptunk az Arany János Kulturális Központtól műteremmel és némi anyagi támogatással, hogy újból megkezdjük működésünket. Tavaly februárban tehát megalakult az alkotókör, mely szabad iskola jelleggel működik gyermek és felnőtt csoporttal – fejtette ki, majd hozzátette: az egykori vizuális műhely tagjai felnőttek, ám az évek során a jó kapcsolat megmaradt, és bár többen elköltöztek Nagykőrösről, az évente egyszer megrendezett alkotótáborba időről időre visszatérnek.

A megnyílt tárlaton kiállított művek zöme is az alkotókör nyári táborában készült, ahol tematikai megkötés nélkül fiatalok és idősebbek, amatőrök és képzett művészek együtt alkottak. A festmények közös vonásaként játékosságukat határozta meg Németh József Pál.

– Látható, hogy az alkotók nagyon eltérő felkészültségűek, mely részben a korukból, részben az előképzettségükből ered. Egy dolog azonban mindannyiuknál egyformán kifejeződik: a tiszta és őszinte adni akarás, valamint a fesztelen, örömteli játékosság. A képzőművészet azért csodálatos, mert a mód, ahogyan az alkotók kifejezik érzéseiket, gondolataikat, szinte korlátlanul sokszínű lehet, és mind értéket hordozhat, csupán mindegyik máshogyan – mondta az alkotókör vezetője.

Fotó: Bús Csaba

A kiállítás alkotói: Bobál Erika, dr. Farkas Gabriella, Fekete Zsuzsa, Gulyás Éva, Gyovai Noémi, Kalocsa Lászlóné, Kis Prumik Zoltán, Kriskóné Dávid Mária, Misbrenner Márton, Németh András, Pesti Gerzsonné Simon Terézia, Sohajda Sándor, Székely Máté, Szőke Szonja, Sz. Tóth Bence, Tóth Eszter.

A tárlat április 8-ig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!