Kecskemét

2019.03.18. 17:30

Jubileumát ünnepli a SZÍN-TÁR

A hónap végén ismét a hazai és határon túli színésznövendékek kapják a fő szerepet a kecskeméti Katona József Színházban. Március 26-án indul ugyanis a Színművészeti Egyetemek Találkozója, közismert nevén a SZÍN-TÁR, mely idén immár tízéves jubileumát ünnepli. A budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, újvidéki és kolozsvári színészhallgatók vizsgaelőadásai várják a közönséget.

Koós Kata

A fővárosi Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Lorca Yerma című klasszikusát viszik színre

A kecskeméti Katona József Színház reflektorfénye a hónap végén ismét a jövő színészreménységeire irányul majd. Március 26. és 30. között ugyanis immár tizedik alkalommal ad otthont a teátrum a Színművészeti Egyetemek Találkozójának, azaz a SZÍN-TÁR-nak, mely során a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatóinak vizsgamunkáit tekintheti meg a közönség. A hírös városba érkeznek a fővárosi Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjai, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói.

A színészszemle ötletgazdája anno Réczei Tamás, a kecskeméti színház irodalmi vezetője volt.

– A kétezres évek előtt volt egy meghatározó élményem. A színművészeti egyetemen szerveztek egy hasonló találkozót, melyre még Amerikából is jött előadás. Nagyon pozitív és intenzív élményt jelentettek számomra a különböző nemzetiségű színművészeti hallgatókkal való találkozások. Úgy gondoltam, jó lenne, ha ezt az új színészgenerációk is átélhetnék, és felötlött bennem, hogy bár világviszonylatban pici nemzet és nyelv a miénk, mégis létezik öt színművészeti egyetem, ahol ezt a nyelvet használják – emlékezett vissza a kezdetekre.

Az idén tízéves jubileumát ünneplő fesztivál az esztendők során hatalmas népszerűségre tett szert a kecskeméti közönség körében.

– Reménykedtünk, hogy a színházigazgatók eljönnek majd felkutatni az ifjú tehetségeket, de a rendszer nem így működik, éppen fordítva: az álláskereső színművészek kopogtatnak a direktoroknál. Ennek ellenére az előadások folyamatosan telt házzal mennek. Három produkciót idén is biztosan ismételni kell, mert már most elfogytak a jegyek – fejtette ki az irodalmi vezető, akinek nézetei szerint a vizsgaelőadások népszerűségének titka a fiatal hallgatók kivételes lelkesedése és elszántsága.

– Nagyon erős alakításokat láthat évről évre a közönség, hiszen mindenki szeretné a lehető legjobbat és legtöbbet megmutatni magából – mondta, majd hozzátette: a siker másik kulcsa a műsor változatossága. Klasszikus és kortárs előadások évről évre, így idén is vegyesen szerepelnek a fesztiválprogramban. Többek között Csehov-darabok, Lorca klasszikusa, Hamvas-feldolgozás és kortárs dráma is színpadra kerül majd. Ráadásul az idei kettős jubileum a fesztivál történetében.

– Nemcsak a fesztivál jubilál, melynek apropóján külön SZÍN-TÁR-sütemény is készül a nézők számára, hanem J. D. Salinger születésének századik évfordulóját is idén ünnepeljük. Tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkció és egy film formájában is szerepel a programban – mondta.

Réczei Tamás találta ki a színészszemlét
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Az előadásoknak a Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdiószínház felváltva ad majd otthont. A színpadi produkciókat idén is vizsgafilm-vetítések, OFF- programok, workshopok és szakmai beszélgetések kísérik majd, utóbbiak a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatóinak vezetésével zajlanak.

Réczei Tamás elárulta: a fesztivál jövőjére vonatkozó legnagyobb álma, hogy a SZÍN-TÁR-találkozókon nem magyar ajkú színi tanodák is képviseltessék magukat.

– Nagyon szeretném, ha a jövőben a költségvetésünk lehetővé tenné, hogy a fesztiválprogramban idegen nyelvű előadások is megjelenjenek – közölte.

Előadások

Federico García Lorca: Yerma (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

J. D. Salinger: Zabhegyező

(Kolozsvári Babeș-Bolyai

Tudományegyetem, Újvidéki Művészeti Akadémia)

Csehov: Három nővér, Platonov, Hamvas Béla: Ördöngösök (Kaposvári Egyetem Rippl-­Rónai Művészeti Kar)

Pintér Béla: Szutyok (Maros­vásárhelyi Művészeti Egyetem)

OFF-programok

Molnár Ferenc: Liliom

(Pesti Magyar Színiakadémia)

Katona József: Jeruzsálem pusztulása (Kecskeméti

Színjátszó Műhely)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!