Kiskunhalas

2019.01.14. 14:00

Újabb csipkemozaik készült a halasi városházára

Tavaly májusban helyezték fel a halasi városháza falára Vajgel Pál iparművész csempemozaikokból kirakott, a város címerét ábrázoló alkotását. A műalkotást a város napja ünnepségsorozat keretében avatták fel. A városháza udvarát díszítő óriási méretű csipkemozaik mostanra azonban eltűnt az épület faláról.

Pozsgai Ákos

A város címerét ábrázoló csipkemozaikot acélkeretes vázzal erősítette meg az alkotó.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi Csipkeház igazgatójától, Szécsiné Rédei Évától megtudtuk, hogy az alkotásról egyre több mozaikdarabka potyogott le, ezért levették a városháza faláról, hogy Vajgel Pál alkotóművész műhelyébe visszaszállítsák a szükséges javítások elvégzésére. Az alkotó hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy már a mozaikcsipke tavaly májusi felcsavarozásánál gondok adódtak. Feltétel közben lepattant róla néhány csempedarab, amit akkor ott, a helyszínen kijavított.

Mivel a városháza falának homlokzata nagyon egyenetlen, és a csempemozaikok csak egy falemezre voltak felragasztva, eldeformálódott, megfeszült az alkotás, így folyamatosan potyogtak le róla a csempedarabok. A falról való leszerelésénél is adódtak gondok: a csipkemozaik darabjaira hullott szét, ezért az egészet újra kellett rakni, és az egyes csempedarabok jó részét is újra kellett faragni.

A város címerét ábrázoló óriási méretű mozaikcsipke mostanra ismét elkészült – tudtuk meg Vajgel Páltól, aki elmondta azt is, hogy körben acélkeretes vázzal erősítette meg az egészet, hogy ne deformálódjon el, amikor újra felkerül a városháza falára. Az alkotást várhatóan tavasszal szerelik majd fel a korábbi helyére. Az iparművész közben egy másik, pávát ábrázoló csipkemozaikot is készített, valamivel kisebb méretben, amely várhatóan szintén a halasi városháza falát díszíti majd valahol.

A város címerét ábrázoló csipkemozaikot acélkeretes vázzal erősítette meg az alkotó
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!