Kecskemét

2019.01.27. 07:00

Megújult a Szórakaténusz

Hatezer játékot ölel fel a Szórakaténusz új állandó kiállítása, melyet szombaton nyitottak meg ünnepélyes keretek között. A kiállítás a játékmúzeum 40 éves gyűjteményének keresztmetszete.

Sebestyén Hajnalka

A Katona József Múzeumhoz tartozó Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely az elmúlt másfél évben az Emberi Erőforrások Minisztériumának 30 millió forintos támogatásával, a Kubinyi Ágoston Program jóvoltából újulhatott meg. Ehhez a 10 százalékos önrészt a fenntartó önkormányzat biztosította.

A megújulás leglátványosabb része, hogy új vitrinekkel bővült a kiállítóhelyek száma, így immár hatezer játékot láthat egyszerre a közönség az állandó kiállítás keretében. Emellett az épületet belülről is korszerűsítették. A támogatásból jutott az új vitrinek elkészítésén túl új parkettára, radiátorcserére, festésre. Mindezen felül a Katona József Múzeum plusz pénzt biztosított a nyílászárók cseréjére.

Szombaton – a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva – tartották meg az „Antanténusz, Szórakaténusz...” című megújult állandó kiállítás megnyitóját, mely a Játékmúzeum 40 éves gyűjteményének keresztmetszete.

Az ünnepséget emelte a Kodály Iskola Aurin leánykórusának műsora, Durányik László karnagy vezényletével.

Dr. Rosta Szabolcs, a Katona József Múzeum igazgatója beszédében köszönetnyilvánítások után hozzátette, bízik benne, hogy a Szórakaténusz a jövőben is klasszikus értékközvetítő tud maradni.

Hörcsök Imre, az önkormányzat értékmegőrző bizottságának elnöke felidézte a kezdeti időszakot. Az intézmény 1981-es megnyitása óta jelképévé vált a városnak.

A minisztérium képviseletében dr. Fülöp Péter államtitkári főtanácsadó tisztelte meg jelenlétével az ünnepséget. Beszédében elmondta: öröm számukra, hogy támogathatták az intézményt. A Kubinyi Ágoston programmal pontosan az a céljuk, hogy támogassák az új ismeretek átadását, hogy múzeumba szeretni járó gyerekeket neveljenek. Ne csak a számítógépek előtt üljenek, hanem a valóságban játszanak.

A kiállításon Kalmár Ágnes, a Szórakaténusz vezetője tartott tárlatvezetést. Elmondta: az intézményben mintegy 60 ezer játék található, melyek nagyrésze raktárban van, a kiállításon most 6000 darabot mutatnak be.

A legrégebbi játékok az 1780-as évekből származnak, de a Katona József Múzeum jóvoltából régészeti tárgyak is helyet kaptak, időszámításunk előtti korok játékait tekinthetik meg az egyik vitrinben a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!