Mélykút

2019.01.18. 17:27

Kunok hagyatékából nyílt kiállítás Mélykúton

Kunok hagyatéka címmel nyílt kiállítás a mélykúti Fenyő Miksa Könyvtárban, ahol a pénteki tárlatnyitón a 800 éve itt letelepedett népcsoportról sok érdekességet megtudhatott a közönség.

Tapodi Kálmán

A híres csólyospálosi vezérsírból származó nyílhegyek, kelebiai, kunfehértói, kömpöci, balotaszállási és halasi leletek másolatai is helyet kaptak a Kunok hagyatéka című kiállításon, aminek létrejöttéhez személyes barátságok és komoly összefogás is kellett. Lajdi Róbert, a rendezvény főszervezője beszélt minderről, aki köszönetet mondott a „Kunság élharcosainak”, hogy segítették létrehozni az ősök történetét felidéző minitárlatot.

Versek, viseletbemutató, népdal és Kunok hazája című film is színesítették a közel négy órás programot, melynek során Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós korábbi polgármestere elmondta a Kun Miatyánkot.

Kunszállás – ami 1948-ig a Majsajakabszállás nevet viselte – polgármestere, Kovács Imre, volt Kiskun kapitány úgy vélekedett, hogy meg kell süvegelni azokat, akik a régebbi idők történelmét is segítenek megismerni.

Az elhangzott dicsérő szó megérdemelten járt a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat tagjainak is, akik kunok dicső korszakának megismertetését vállalták küldetésként. A Vass Gergő vezette hagyományőrzők a kun-kipcsak időszak viseletét és fegyverzetét is bemutatták a tárlatnyitón.

A február 15-ig nyitva tartó kiállításon az említett leletmásolatok mellett, női ékszereket, a kun harcosok által viselt védőelszereléseket sisakot, alkarvédőket és fegyvereket is láthatnak a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!