Kiskunfélegyháza

2018.11.09. 07:00

Könyvben állít emléket édesapjának a történész

Requiem egy ’56-osért – Apám, Pallagi Sándor emlékére címmel jelent meg dr. Pallagi Mária történész könyve a napokban. A kötetet, amelyben édesapjának állít emléket – a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban mutatták be.

Vajda Piroska

Gombás Bende mondott verset a könyvbemutatón

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A könyvbemutatón Rosta Ferenc alpolgármester mondott köszöntőt. – Ez az írás Pallagi Sándor hányattatását hivatott bemutatni, egy olyan valakiét, aki egykor tele volt fiatalos lelkesedéssel, jobbító szándékkal, segítőkészséggel, aki hitt a nemes dolgokban, mert nagyot álmodni, s közben akaratán kívül egyike lett azoknak, akik 1956 vérzivataros napjaiban történelmet írtak. Ez az ember köztünk élt, sokan ismertük, tiszteltük és szerettük. Viszont az akkori hivatalosok nagyon nem szerették. Akadályozták, megnehezítették, sőt olykor meg is keserítették nem csak az ő, de a családja mindennapi életét is – fogalmazott a könyvbemutatón az alpolgármester.

A könyv a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és a félegyházi önkormányzat támogatásával, az Antológia kiadásában jelent meg. Dr. Pallagi Mária a félegyháziak biztatására készítette el a két éve a könyvtárban tartott előadása alapján. A kép- és dokumentumgyűjteményben szerepet kapnak Pallagi Sándor életének fontosabb eseményei. Így az is, hogy 1952-ben került Miskolcra és az orosz könyvek elégetése miatt kicsapták az egyetemről. Az 1956-os forradalmi események Miskolcon érték, majd ezt követően a megtorlások is. A fotókkal gazdagon illusztrált emlékkönyv főként ’56-os eseményekre és azok következményeire figyel. Ugyanakkor a kép- és dokumentumanyag a teljes életutat mutatja be.

Gombás Bende mondott verset a könyvbemutatón
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Pallagi Sándor a napokban töltötte volna 85. születésnapját. 1956 tragédiája gyötörte egész életében, de méltósággal viselte az őt ért jogtalanságokat, igazságtalanságokat, megaláztatásokat. Igazi úr volt az életben, és az volt a teniszpályán is – vagy a kosárlabdapályán, hisz sokoldalú, kiváló sportoló volt –, amint azt egykori teniszpartnerei oly gyakran és nagy szeretettel emlegetik. Tisztessége, becsületessége, őszintesége megkérdőjelezhetetlen. Finom szellemessége, briliáns humora városszerte híres volt. Édesapám hű maradt hazájához, családjához és önmagához, mindhalálig – fogalmazott lánya, dr. Pallagi Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!