Düsseldorf

2018.09.27. 09:43

Németországban állítanak ki a kalocsai hagyományőrzők

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai, Nagy Ferencné Júlia népi iparművész és dr. Kovács Istvánné népművelő a héten Düsseldorfban mutatja be a nemzetközi publikumnak a kalocsai népművészetet.

Gábor János

Forrás: BAON.HU

Fotó: Gábor János

A két hagyományőrző kész termékeket: pingálásokat, hímzéseket visz magával a Hungarikum Sátorba, amelynek egy részén ők rendezhetnek be kiállítást. Gondoltak az élő bemutatókra is: félkész termékeket fejeznek majd be a helyszínen, hogy mindenki láthassa a technikákat, amelyekkel a világhírű minták készülnek.

– Úgy vettük észre, hogy nagyon nagy az érdeklődés, a látogatók szeretik végignézni, hogy hogyan készülnek ezek a motívumok – idézte fel Kovács Istvánné. A hagyományőrző nem először utazik nemzetközi expóra: az egyesületük korábban Milánóban, Berlinben, Szófiában is öregbítette a kalocsai népművészet hírnevét. Ilyenkor néhány alapfogást is meg szoktak tanítani az érdeklődőknek, de persze nem mindent lehet kipróbálni. – A varrógép használatát például hosszabb ideig kell tanulni, e nélkül balesetveszélyes is lehet – magyarázta, hogy ezt miért nem fogják soha tanítani egy expó körülményei között. – A kézi varrást viszont minden további nélkül ki lehet majd próbálni – fűzte hozzá. A kiállítás és vásár szeptember 27–30-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!