KUNSZENTMIKLÓS

2018.07.09. 20:00

Testvérvárosok randevúztak Kunszentmiklóson

Gasztronómiai és kulturális programmal várta testvérvárosait a hétvégén Kunszentmiklós városa. A rendezvényen a település négy partnertelepülése, az erdélyi Székelykeresztúr, a vajdasági Székelykeve, a máltai Saint Julian's, és a magyarországi Karcag küldöttsége vett részt.

Gulyás Sándor

A városközpontban megtartott program zászlófelvonással, majd díszsortűzzel vette kezdetét. A vendégeket Lesi Árpád köszöntötte, aki beszédében elmondta, nagyon fontos, hogy a testvértelepülések megismerjék egymás kultúráját, értékeit. A polgármester beszédében utalást tett a trianoni békeszerződésre, amely szétszakította nemzetünket. – Európa ma ugyanolyan bajban van, mint mi voltunk száz évvel ezelőtt. A nemzet tragédiája megtanított bennünket, hogy milyen kisebbségben és nehéz sorban élni. Évszázados tapasztalatunk azonban alkalmassá tehet bennünket arra, hogy segítsük kilábalni Európát a bajból – emelete ki Lesi Árpád.

A köszöntőt, majd az ünnepélyes faültetést követően a gasztronómia, valamint a kultúra került középpontba. A testvérvárosok küldöttei fakanalat ragadtak, hogy elkészítsék hagyományos ételeiket. A karcagiak fazekában a tájegységükre jellemző birkapörkölt rotyogott.

– Az étel titka speciális elkészítési módjában rejlik. A pörköltet nem bográcsban, hanem öntött lábasban főzik. Elsőként lepirítják a húst, majd egy óra múlva adják hozzá a hagymás, pirospaprikás, fokhagymás, és a sós alaplevet. Az ételt a bográcsossal ellentétben nem „rázogatják”, hanem folyamatosan keverik – mondta el érdeklődésünkre Juhász János, a küldöttség tagja.

A helyiek ugyancsak birkapörköltet, a székelykeresztúriak pedig stílusosan székelykáposztát főztek. A máltaiak mediterrán ízesítésű kecskesajtot, pácolt lóbabot és babpürét tettek a tányérra, mellé pedig galetti keksz került. Az érdeklődők emellett megismerkedhettek a Dél-európai szigetországban honos speciális tűcsipke-szövéssel, illetve ezüstművességgel. A finomságokat a közönség jelképes összeg ellenében meg is kóstolhatta. Az így befolyó pénzt jótékony célra ajánlották fel a partnertelepülések.

– Kunszentmiklós hat európai településsel ápol gyümölcsöző partnerkapcsolatot. Rendkívül sikeres a diákcsereprogramunk, de a gazdaság területén is tudunk már eredményeket felmutatni. A németországi Blumberg egyik legnagyobb cégének van telephelye az ipari parkban, a vállalkozás közel ötven embernek ad munkát. Közös pályázatot nyújtunk be rövidesen az Európai Unióhoz a máltai Saint Julian’s városával. Az iker projekt keretében azonos méretű játszótér épül mindkét településen – tette hozzá a polgármester.

A találkozót kultúrműsor színesítette. A házigazda települést Polgár László, Mizsei Molli, Mizsei Dorina, Török Luca, Gyetkó Réka, Zártok Vivien, Banyák Gyula, a Tasskertesi Hétszínvirág Óvoda növendékei, az ÁMK Nyugdíjas Klub és Erdősi Istvánné képviselte. A rendezvényt a máltai Saint Julian’s, illetve a vajdasági Székelykeve előadóinak fellépése tette emlékezetessé. A délutáni program autós, motoros bemutatóval folytatódott a sportpályán, a nagy színpadon pedig Erox Martin, a Fekete Lakkcipők (Komár László emlékzenekar), és a Zacc Együttes adott koncertet.

A testvérvárosi találkozó költségeit pályázati forrásból, Európai Uniós támogatással finanszírozta a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!