Gara

2018.07.11. 16:30

Mátyás udvarában is jártak a táborozók

Tizenkettedik alkalommal rendeztek népművészeti tábort Garán. Az ötnapos programra az ország minden részéből, sőt, még Angliából is érkeztek érdeklődők.

Kubatovics Tamás

Sok munkával és mosollyal röpültek a napok a hagyományos táborban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

Ismét nagy sikerrel zárult az élményekben és tanulásban gazdag népművészeti tábor, amit tizenkettedik alkalommal rendeztek meg Garán. Hetven táborozó mellett közel harminc felnőtt munkájára volt szükség az előkészítő időszakban és a tábor ideje alatt.

– Örömmel vettük a sok biztató és kedves dicséretet, köszönetnyilvánítást. Ez is feljogosít arra, illetve erőt ad ahhoz, hogy jövőre is megrendezzük táborunkat – mondja Antal Zsolt, visszatekintve a napokban lezárult, eseménydús tábori napokra. Az öt nap sikeréhez nagyon sok önkéntes, támogató és szülő összefogása kellett.

A Garai Székelykör Egyesület volt a tábor fő szervezője és főpatrónusa. A garai önkormányzat minden igényt kielégítő művelődési házat, annak felszerelését, takarító személyzetet bocsátott rendelkezésükre, az ebédet a helyi szociális gyermekotthon főzte, mindenki megelégedésére. A Csoóri Sándor Alap pályázata nyújtott fedezetet a táncoktatásra és az élő zenekari kísérethez, a délutáni programokhoz pedig a Nemzeti Alapkezelő Udvari élet Mátyás király palotájában elnevezésű pályázata nyújtott támogatást. Az ifjúsági tánccsoport tagjai – a táncoláson túl – a tábor előkészítő és befejező munkáiban segítettek sokat.

Sükösdtől Bácsszentgyörgyig, Szeremléről Tatabányáig, sőt, Angliáig sokfelől érkeztek táborozók, a régi résztvevők mellé. Óvodások, iskolások tanultak tánclépéseket, dalokat és még sok egyéb érdekességet. Újdonságként például hangszeres zenét is, hiszen Bácskai Varga János a citerázás alapjaival ismertette meg a jelentkezőket. Fontos szempont volt a környezet védelme is, ennek jegyében újrahasznosítható hulladékból maguk a gyerekek készítettek csörgőt, sípot, köcsögdudát.

Sok munkával és mosollyal röpültek a napok a hagyományos táborban
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Más ismeretekkel is gazdagodhattak a táborozók, hallhattak például Szent László életéről, cselekedeteiről és az egyházhoz való szoros kapcsolatáról, annak jelentőségéről is. A lovagkirály mellett Mátyás korával is ismerkedtek a résztvevők, akiket a palota kézművesei foglalkoztattak, így a bőrözés, a gyöngyfűzés, valamint az ékszerkészítés fortélyaiban szereztek jártasságot. Reneszánsz korabeli jelmezekbe is beöltözhettek a gyerekek, helyet foglalhattak a trónszékben, meséket láthattak, hallhattak és betekintést nyerhettek a Mátyás király korabeli mindennapokba, szokásokba. Még apródtáborba is eljutottak, ügyességi, furfangos játékokkal, lovagi tornával, virtusvetélkedővel, címerszínezéssel, fegyverbemutatóval, íjászattal foglalták el magukat. Mindezeket a tánctanulások mellett.

A táborzáró gálaműsorra megtelt a művelődési ház, sokan vidékről is ellátogattak az eseményre. Az egyik óvodás táborozó kedvéért például nyolc hozzátartozó foglalt helyet a nézőtéren. Tavaly is sokan látták a gálát, nem lehet csodálkozni azon, hogy idén még többen megtekintették azt. Ezért aztán jövőre folytatni szeretnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!