Kecskemét

2018.07.27. 08:00

Kodály-fesztivál: Időutazás a 650 éves Kecskeméten

Pénteken zárul a Kodály Művészeti Fesztivál, mely a város egyik legrangosabb, legkiemelkedőbb fesztiválja.

Sebestyén Hajnalka

A fesztivál nyitókoncertjét a szimfonikus zenekar adta a városházán

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Közel két héten át több ezer zenebarát lehetett részese a nem mindennapi koncerteknek, melyek a régi idők zenéje mellett a klasszikus és a XXI. századi dallamokig repítették őket.

A fesztivált a Hírös Agóra kulturális központ szervezte meg szakmai partnerével, a Kodály Intézettel, a város megbízásából. A rendezvényeknek a megyeszékhely emblematikus épületei, templomai adtak helyet.

2018-ban a fesztivál Időutazás a 650 éves Kecskeméten alcímet kapta, utalva arra is, hogy a különböző korszakok zenetörténeti jelentőségű műveit hallgathatta meg a klasszikus és minőségi zenét szerető közönség.

– A Nagytemplomban a Nemzeti Ifjúsági Kórus hangversenyével ma este zárul a fesztivál – mondta Börönte Erika, a fesztivált szervező Hírös Agóra munkatársa, fő szervező. – Elégedettek lehetünk, minden programunk nagyon sikeres volt. Úgy állítottuk össze az idei repertoárt, hogy minden este más zenei csemege várta a zenebarátokat. Volt nagyzenekari és kamaraest, két cimbalmos jóvoltából egy különleges hangszer szólalt meg, gondoltunk a gyerekekre is, akiket egy a capella csapat kalauzolt el Hangországba. A régi korok zenéje mellett felcsendültek a XXI. század dallamai egy fiatal zeneszerzőnek köszönhetően. Ma 20 órakor a most összeállt ifjúsági kórus különleges hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők.

A fesztivált szervező Hírös Agóra arra is hangsúlyt fektetett, hogy a fesztivál ne csak a zenéről szóljon. Így szerepet kapott a tánc, a képzőművészet és a film is.

A fesztivál nyitókoncertjét a szimfonikus zenekar adta a városházán
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– A fesztivál összművészeti jellegét a koncertek mellett több program is erősítette. Nagy érdeklődés mellett vetítettük le Sipos Péter új Bartók-filmjét, a Feledi Projekt előadásában tegnap este megismerhette a közönség, hogy a tánc és Kodály zenei világa hogyan alakul egységes világgá. Képzőművészeti kiállításunkon egy fiatal alkotó, Kazi Roland izgalmas műveivel ismerkedhettek meg a látogatók. A két hét alatt valóban mindenki megtalálhatta a kedvére való minőségi zenei vagy más művészeti élményt nyújtó programot – tette hozzá.

A fesztivál hagyományos programjai voltak a kis térzenék, amelyek a hangversenyek helyszínei előtti tereken szórakoztatták a közönséget. Ezeken konzis hallgatóktól érett művészekig, népzenészekig sokan kipróbálhatták az utcazene „feelinget”. A Kodály-fesztivál programjaihoz hagyományosan csatlakoztak a Kodály Intézet nyári kurzusai. Idén zenepedagógiai, szólóének mesterkurzus és zongorapedagógiai kurzus szerepelt a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!