orgovány

2018.05.20. 19:54

A bodza virágzását ünnepelték Orgoványon (videó)

Bodzavirág fesztivált rendeztek szombaton Orgoványon. A Végh Birtok udvarán bodzából készült finom falatok és számos kulturális program várta az ünneplők népes seregét.

Horváth Péter

Orgovány évtizedes bodzatermelői hagyományokra tekinthet vissza, számos helyi termelő e fehér virágú, üdítő aromájú kultúrnövény termesztésével egészíti ki jövedelmét. Éppen ezért már évek óta szó volt arról a településen, hogy a bodza virágzásának idejére ünnepet szervezzenek az orgoványiak.

– Még mindig sokan nem ismerik a bodzát és elmennek a gyönyörű, menyasszonyi ruhába öltözött bodzafák mellett. A bodza amellett, hogy virágzása idején nagyon szép, nem épült be kellően az étrendünkbe, pedig nagyon finom és egészséges, értisztító hatású növényről van szó. Az elterjedt szörp mellett lekvárnak is kiváló, a palacsintatésztába sütve remek, nem beszélve a bodzapálinkáról, ami igazi különlegesség – mondta Véghné Murár Brigitta, a családi fesztivál szervezője.

A bodza ünnepnapján sokféle bodzaételt és italt kóstolhattak meg a vendégek, a Tündérbüfében finom kolbász, kacsa- és csirkemell sült és nagy bográcsban rotyogott a birkapörkölt. Roskadoztak asztalok a palacsintáktól, amelyek tésztájába bodzát kevertek. Ez pikantériájával adott csavart a desszertnek.

A szellemi táplálékról számos kulturális műsorral gondoskodtak a szervezők. Fellépett az orgoványi óvoda néptánc csoportja, amely alkalomra egyedi koreográfiával készült Gellért Emőke koreográfus vezetésével. Ezt követően felharsantak a trombiták, kürtök és furulyák az Oroványi Zeneiskola előadásában. A helyi színjátszókör a Békakirály című mesejátékot adta elő, az országos hírű Tintaló Társulás pedig egész nap várta a gyermekeket mini cirkuszi sátrába. Ez utóbbi fellépő a helyi vállalkozók felajánlásai révén vett részt a családi ünnepen.

A fesztivál nem csak a minőségi szórakozásról, hanem a közösségi összefogásról is szólt: az orgoványi sörgyár és a helyi gazdaszövetkezet ingyenesen ajánlotta fel nedűit, amelyekből becsületkasszás rendszerben fogyaszthattak a szomjas vendégek. A bevételt az új játszótér építésére fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!