bócsa

2018.04.14. 14:34

Rocklegendákat idéz meg Bócsán a vándorkiállítás

A Bócsán nyílt kiállításon a Piramis, az Illés, az Omega, a P. Mobil, a Karthago, a Dinamit, a Taurus, a Fonográf és a Rolls Frakció neve, plakátjai és zenéi legendás korszakot idéznek.

Barta Zsolt

Balról: Csiga Sándor, Tóth Miklós, Németh Nyiba Sándor és Németh Oszkár

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Egy különös világ elevenedik meg az előtt, aki megtekinti a bócsai Hungarikum és Közösségi Házban megnyitott Magyar Rocklegendák Vándorkiállítást. Jól ismert zenészek hangszerei, fellépőcsizmái, több évtizedes fakuló plakátjai idézik a ‘60-as, ‘70-es, ‘80-as évek hangulatát. Azt a popzenei világot, amely szinte egyedülálló volt a vasfüggöny keleti oldalán. Hogy miért tudott egy különleges, izgalmas, és talán azt is mondhatjuk, hogy világszínvonalú zenei kultúra kialakulni a kommunista rendszerben? Ezekre a kérdésekre is kaphattak választ, akik részt vettek a megnyitón, amelyen Német Nyiba Sándor a De-Pression együttes alapítója beszélgetett a meghívott vendégekkel.

Balról: Csiga Sándor, Tóth Miklós, Németh Nyiba Sándor és Németh Oszkár
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

Köztük volt Németh Oszkár, a Fonográf Együttes dobosa, Csiga Sándor, a P. Box szövegírója és Tóth Miklós, a Rolls Frakció billentyűse. Németh Oszkár dobos felidézte azokat az éveket, amikor a Fonográf óriási sikereket ért el slágerei­vel. Megemlítette, hogy ő az a zenész, aki részt vett az István, a király rockopera stúdiófelvételeinek az elkészítésében. Két dal kivételével mindet ő dobolta több mint három évtizeddel ezelőtt.

Az 1983 augusztusában bemutatott rockoperát Buda­pesten, a Király-dombon több mint százezren látták, a róla készült filmre egymillióan váltottak jegyet, a dupla nagylemez pedig a Hungaroton legkapósabb korongja lett.

A ma is zenélő rocklegendákat, Varga Miklóst, Vikidál Gyulát, Nagy Ferót, Deák „Bill” Gyulát, a hazai közönség ekkor ismerte meg. Tóth Miklós, a Rolls Frakció billentyűse 24 éve él külföldön. A később országos ismertségre szert tett D. Nagy Lajos is énekelt az együttesben. Az akkori hatalom a siker kapujában álló zenekar fellépését megtiltotta Magyarországon. 1982. október 23-án a Magyar Televízió Egymillió fontos hangjegy című műsorában elhangzott többek között a Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című daluk, amely szövege után nem volt lehetőségük fellépni.

A Rolls Frakció ellehetetlenült, a zenész Németországba, majd az Egyesület Államokba emigrált. Csiga Sándor a P. Box szövegírója, aki talán az egyik legismertebb rockdal, A zöld, a bíbor és a fekete szövegét írta. Pályafutása során többek között Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István szerző-, alkotótársa volt.

Az Illés dobosa, Pásztory Zoltán emléke előtt tisztelegnek

Németh Nyiba Sándor Czapp József barátjával éppen 15 éve hozta létre a vándorkiállítást, és Pásztory Zoltán, az Illés együttes elhunyt dobosa emléke előtt tisztelegve járja most az országot az anyaggal. A tárlaton korabeli posztereket, hangszereket, festményeket, plakátokat, koncerteken viselt ruhadarabokat láthat az ember. Ezek között van jól ismert zenészeknek, például Szigeti Ferencnek, a Karthago együttes gitárosának az első hangszere, vagy Zorán egyik gitárja is. Németh Nyiba Sándor mindig zenészeket hív meg a beszélgetésekre. Ezek között volt már az Omega együttes gitárosa, Molnár György „Elefánt”, Benkő László, szintén az együttes billentyűse, vagy az Eddá­ból Slamovits István, Fischer László, a Korál együttes gitárosa. Németh Nyiba Sándor 1970-ben kezdett zenélni a Meteor együttesben dobosként. Ma a De-Pression együttesben játszik, amelynek a számait 40 előadó énekli, köztük Vikidál Gyula, Keresztes Ildikó és Varga Miklós is. A zenész – a Magyar Kultúra Lovagja – sportember is, birkózóként három olimpián, 28 világversenyen vett részt. A grappling sportágban világbajnok volt. Bócsán másfél éve tart birkózóedzéseket és jár le Budapestről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!