Dunaegyháza

2018.04.19. 10:33

Könyvet adtak ki a 800 éves Dunaegyháza múltjáról

Megjelent a Dunaegyháza 800 című helytörténeti könyv, melynek szöveges részét Kustár Rozinka néprajzkutató, míg a képes anyagokat és dokumentumokat Kőhegyi Lajos gyűjtötte össze.

Lencsés P. Anna

Kustár Rozinka és Kőhegyi Lajos a helytörténeti kiadvány bemutatóján

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

A hiánypótló helytörténeti kötet bemutatójára nagyszámú érdeklődő előtt, a művelődési ház nagytermében került sor. A rendezvény vendége volt az 50 évvel ezelőtt kiadott első Dunaegyházáról szóló könyv szerzője, a 93 esztendős Tóth-Szöllős Mihály evangélikus esperes is.

– A képviselő-testület a település írásbeli említésének 800 éves évfordulója alkalmából döntött a helytörténeti könyv kiadásáról. Emlékezni szerettünk volna múltunkra, az ősökre, hagyományainkra és úgy gondoltuk, hogy a kiadvány támaszt nyújthat a közös jövőnk megtervezéséhez is – fogalmazta meg köszöntőjében Szilágyi István polgármester.

A könyv egyik szerkesztője a régész és néprajzku­tató Kustár Rozinka, aki a falu szülötteként Dunaegyházán járt általános iskolába, majd szlovák gimnáziumban tanult tovább.

Kustár Rozinka és Kőhegyi Lajos a helytörténeti kiadvány bemutatóján
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Lencsés P. Anna

– Gyermekkoromban is nagyon érdekelt településünk múltja, módszeresen gyűjtöttem a faluban a régi dolgokat, mindemellett jártam honismereti és nyelvi szakkörbe is. A most megjelent kötet anyagának egy része is ebből a korszakból származik. A sok képet tartalmazó könyvet két év kemény munkájával sikerült összeállítanom. Az anyaggyűjtésben sok segítséget kaptam a helyi emberektől, így találkoztunk össze szerkesztőtársammal, Kőhegyi Lajossal, aki a fotók és a dokumentumok összegyűjtésében jeleskedett – mondta el érdeklődésünkre Kustár Rozinka néprajzkutató.

A könyv több fejezete a település nemzetiségi múltját szem előtt tartva szlovákul és magyarul is íródott. A történelmi kezdetek, a természeti környezet, a régmúlt emlékei, a szellemi és épített örökség, a világháborús események, a közösségi élet bemutatása az évkör szokásain keresztül, hagyományok, hitélet és még számtalan, a településhez tartozó téma megjelenik a kiadványban. Mindezt rengeteg fotó, képeslap, eredeti dokumentum egészítik ki, amelyek hűen idézik fel a múltat.

– Mindig is érdekelt a történelem, gyűjtöttem a Dunaegyházával kapcsolatos képeket és más írásos emlékeket. Két éve létrehoztam egy weboldalt, ahova folyamatosan feltöltöm a megtalált anyagokat, így ezt mindenki láthatja, kiegészítheti hozzászólásával. Ma is járom a házakat, a családok átadják nekem a sokszor féltve őrzött régi emlékeket, amiket aztán közkinccsé teszek – tudtuk meg az amatőr helytörténésztől, Kőhegyi Lajostól, aki civil foglalkozását tekintve kocsmárosként dolgozik.

A bemutatón sokan vásárolták meg a kiadványt, amelyet a szerkesztők dedikáltak. Aki lemaradt, az a dunaegy­házi könyvtárban juthat hozzá a könyvhöz, önköltségi áron.

Rozinka jelenleg Hartán él

Kustár Rozinka jelenleg Hartán él, sokrétű tevékenysége mellett néprajzi munkáiban főként szülőfaluja, Dunaegyháza és jelenlegi lakhelye, Harta jelenik meg. Előadásaiban és publikációiban többek között feldolgozta a szlovák nemzetiségű Dunaegyháza faragott fejfáit (2002), a hartai gyógyító hagyományokat (2006), társszerzőként közreműködött a hartai helytörténeti gyűjtemény kalauzában (2009). Írt a bácskai németekről Érsekhartán (2012), elkészítette Harta örökségtérképét (2015). Jelenleg egy visszaemlékezés-­gyűjteményen dolgozik Határtalan Harta – Elhallgatott történetek a málenkij robot árnyékában címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!