Molnár Péterné

2018.02.02. 19:52

Egykori iskolájában nyílt tárlata

Életmű-kiállítás nyílt Én iskolám, köszönöm most neked (50 év Kunszentmiklóson, 44 év a tanári pályán) címmel a kunszentmiklósi Varga Domokos iskola aulá­jában. A tárlat Molnár Péterné pedagógus, Petőfi- és helytörténeti kutató pályáját mutatja be.

Gulyás Sándor

Az egykori diákok dolgozatfüzeteit is őrzi Molnár Péterné, a kiállításon pedig bemutatja azokat

Fotó: Gulyás Sándor

Az iskola aulá­jában kiállított tablókon és tárlókban harmincnyolc év emlékeit vette sorba Molnár Péterné, bemutatva pályájának legfontosabb állomásait, kiemelkedő eredményeit.

– Heves megyei lány vagyok, Kiskörén éltem, majd a férjem révén kerültem Kunszentmiklósra, immáron ötven évvel ezelőtt. Hivatásomnak, a tanítványoknak éltem, ennek köszönhetően a beilleszkedés sem jelentett gondot. Gyorsan befogadtak, sohasem éreztették velem, hogy nem vagyok idevalósi – vallott magáról a nyugalmazott pedagógus.

Molnár Péterné magyar–orosz szakos tanárként kezdett el dolgozni a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola és az Alapfokú Művészeti Iskola jogelődjében, majd öt évig töltötte be az igazgatói tisztet. Az itt eltöltött harmincnyolc éve alatt sok tehetséges gyermek bontogatta szárnyait kezei alatt, közülük többen választották hivatásul a tanári mesterséget.

Az egykori diákok dolgozatfüzeteit is őrzi Molnár Péterné, a kiállításon pedig bemutatja azokat
Fotós: Gulyás Sándor

– Köszönhetően Galambos Sándor, Turcsányi László igazgató uraknak, a tanári mesterség gyakorlása mellett a helytörténeti kutatás elkötelezettje lettem. Első munkám, amire máig a legbüszkébb vagyok, a Városunk fényességei címmel Kunszentmiklós irodalomtörténetét mutatta be. Az átfogó tanulmány két évig készült – tette hozzá a nyugalmazott pedagógus.

Molnár Péterné a kötet elkészültét követően tovább folytatta a kutatómunkát. Ez idáig tizenegy könyvet írt, kilencet már kiadtak, két kötet megjelenésre vár. Az egyik kötet Petőfi születési helyével foglalkozik, a másik apósa, Molnár Andor katonai pályafutásáról szól.

– A legjelentősebb munkáim egyike …a róna, hol születtem című, Petőfi Sándorról írt kötet, melyhez a Magyar Naplóban, a Magyar Írók Szövetsége lapjában Hegedűs Imre János székelyhidegkúti születésű tanár, író, irodalomtörténész, a Szép vagy Kunszentmiklós című könyvemhez pedig Kovács Sándor Iván professzor irodalomtörténész, egyetemi tanár írt recenziót az Irodalomismeretben – hangsúlyozta.

Molnár Péterné számtalan kitüntetés birtokosa, melyek közül a legmagasabb szintű a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, munkásságát Pilinszky-díjjal és a Móricz Zsigmond-díjjal, illetve a Kunszentmiklósért emlékéremmel is elismerték.

–  Legbüszkébb a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Toldy Ferenc-díjára vagyok, tudomásom szerint ezt rajtam kívül más általános iskolai tanár még nem kapta meg – mondta el Molnár ­Péterné.

Petőfi nyomában

Molnár Péterné a modern kori magyar irodalomtörténet máig tisztázatlan kérdésére keresi a választ …a róna, hol születtem című könyvében. A kötet teljességre törekedve bemutatja azokat az érveket, amelyek Kiskőrös, Kiskunfélegyháza és Szabadszállás, mint Petőfi Sándor születési helye mellett szólnak. Az úton a szabadszállási Tóth Sándor helytörténeti kutató Petőfi és szülei Szabadszálláson című könyve alapján indult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!