Kecskemét/Szabadszállás

2018.02.22. 20:00

Egyedi textilszobrokat készít Csomák Lászlóné Erzsi

Különleges textilszobrok láthatók A hónap alkotója tárlaton a kecskeméti Hírös Agórában. Csomák ­Lászlóné Erzsi hobbiból kezdett el a paverpol technikával dolgozni, de már több díjat is elnyertek alkotásai.

Sebestyén Hajnalka

Csomákné Erzsi legkedvesebb textilszobrait állította ki a Hírös Agórában

A tárlat vitrinjeiben női alakok, gondolkodó kínai és lakásdíszek egyaránt megtalálhatók. A falakon pedig újragondolt tükrök kalauzolják el a látogatót a képzőművészet csodálatos világába. Nem is akármilyenbe, hiszen a szabadszál­lási Csomák Lászlóné egy olyan technikával dolgozik, mellyel hazánkban még viszonylag kevesen foglalkoznak.

A kiállított alkotások abban megegyeznek, hogy valamennyi egyedi, elkészítésükhöz többféle textíliát, gyöngyöt, kagylót és nem utolsó sorban újrahasznosított tárgyakat használt fel az ­alkotó. ­Vallja, semmit sem szabad ­kidobni. Egy törött tükör, egy megcsempült kaspó és elajándékozásra ítélt könyv is bármikor felhasználható. Csak kreatívnak kell lenni.

Csomákné Erzsi legkedvesebb textilszobrait állította ki a Hírös Agórában

Cserzsi – ahogyan Erzsébetet a közösségi oldalán ismerik – eredeti szakmája fogtechnikus, ennek köszönhetően nagyon jó a térlátása, és ismeri a különböző anyagok kémiai tulajdonságait, mindezek segítik a textilszobrászatban. A formálandó alakok gyorsan megelevenednek a kezében. Bátran kísérletez, különösen a színekkel. Jó érzékkel párosítja a színeket, alkotásai merészek és attraktívak. Egy-egy egyszerűbb alkotás néhány óra alatt elkészül, a bonyolultabb, aprólékosabb művek viszont több napot, akár hetet is igénybe vehetnek.

– Három éve ismerkedtem meg a paverpol technikával egy ismerősömnek köszönhetően. Azonnal beleszerettem, és ugyanezt látom tanítványaimon is. Szabadszálláson és Kiskőrösön rendszeresen tartok foglalkozásokat, emellett szívesen megyek más településekre is, ahova hívnak. Aki egy kicsit is kreatív, az hamar sikereket érhet el – árulta el a textilszobrász, aki hobbiművésznek tartja magát­.

A foglalkozások egy nagy asztal körül zajlanak, melyet Csomákné telepakol mindenfélével. Központi szerepet kapnak a különböző textúrájú anyagok, ruhadarabok, de ezeken túl sok-sok kiegészítő is megtalálható a kupacban. A paverpol technika csak ­első ránézésre bonyolult. Alapja egy drótból meghajlított váz, erre alufóliából felépül az elképzelt forma, amire rákerül egy speciális ragasztóba mártott textilréteg. Ezután lehet „öltöztetni” a művet, csipkével, gyönggyel, kaviccsal vagy bármi mással. Aztán jöhet a színezés.

Minden korosztály próbára teheti kreativitását. A gyerekek eleinte könnyebb feladatokat kapnak, például egy ceruzatartót kell megformál­niuk. A nagyobb gyerekek, felnőttek viszont rögtön próbálkozhatnak emberalakkal, állattal is. A közelmúltban Lajosmizsén például az idősek otthonának lakói bizonyították be, sosem késő elkezdeni. Tetszetős alkotások születtek.

Csomákné a mostani kecskeméti kiállítása előtt Kecelen, a Flóra virágkiállításon mutatkozott be alkotásaival a retró jegyében. Így például az alkotásaihoz újrahasznosított egy ősrégi Sokol rádiót és egy tárcsázós telefont is. Járt Gödöllőn­ és Budapesten is. Az országos betlehemes versenyen első alkalommal mutatkozott be, és rögtön egy díjat is elhozott.

– Eddig elsősorban csak magamnak és barátaimnak alkottam, de eljött az ­ideje, hogy a vásárlóknak is teret­ adjak. Minden alkotásom a szívemhez nőtt, nehezen ­válok meg tőlük. Büszke vagyok arra az alkotásomra, melyet felkérésre Mága Zoltánnak készítettem, és a Vakok és Gyengénlátók egyik országos rendezvényén adhattam át neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!