Kerekegyháza

2018.02.03. 15:24

Borbély Béláné Amálka otthonából idővel múzeum lett

Egész álló nap el lehet nézelődni egy kerekegyházi magángyűjteményben, ahol gyűszűk, babák, baglyok, ásványok, porcelánok és sok egyéb szép holmi sorakozik mutatós tárolókban.

Popovics Zsuzsanna

Amálka néni időt és pénzt nem kímélve hódol szenvedélyének

Borbély Béláné Amálka külsőre szokványos vidéki háza belül valóságos múzeum. Két szoba a babáké és viseleteké, a nappali porcelánok, ásványok, tengeri herkentyűk és gyűszűk birodalma. A padlásszobában annyi bagolyfigura lakik, hogy a padlótól a plafonig megtöltik a teret, pontos számuk nem is tudható.

– A gyűjtögetést még gyerekkoromban kezdtem el, valahogy bennem volt ez a szenvedély. A legelső darabok családi örökségek. Például az üknagyanyám leveses porcelántálja, amit az esküvőjére kapott ajándékul. Azóta hagyományozódik generációról generációra. Hozzám a nagynénémtől, egyben a keresztanyámtól került. Megvan a dédnagyapám ősrégi kulacsa is, ami 1879-ben készült. Ezekhez kezdtem el gyűjtögetni mindent, amit szépnek és igazinak találtam – meséli magáról a házigazda.

Amálka néni időt és pénzt nem kímélve hódol szenvedélyének

Borbély Béláné Amálka több mint húsz éve nyugdíjas. Előtte dolgozott dajkaként a helyi óvodában, majd a helyi iskola konyháján. Az utolsó öt munkaévében Budapestre ingázott, és kekszeket készített egy sütőüzemben. Fizetése sosem volt magas, de mindig talált mellékest: eljárt takarítani, vasalni, kertet művelni, gondját viselte idős embereknek. Pluszkeresetéből vásárolta szerzeményeit, a legtöbbet alkalmi vételként. Babái egy része például bálás tur­kálóból való, ezeket maga tisztogatta, öltöztette, hogy szép állapotban kerüljenek a gyűjteménybe.

– A babák nem csak szépek, de gond is van velük. Ruháik szélei nincsenek gondosan eldolgozva, így mosás előtt rájuk fér egy alapos kézi varrás. A sok textil, babafrizura tisztán tartása sok figyelmet és türelmet igényel. Magam is készítek úgynevezett karmantyúbabákat. Évekkel ezelőtt helyi kiállításokon mutattam be a karmantyúfán való szövést. Ezek a babák méretre kicsikék, alig tíz centiméter magasak, de elkészítésük akár ötven órába is belekerül – magyarázza Amálka néni.

Az egyik vitrinben népviseletben lévő babák sorakoznak, a régi dupla ágy a polgári porcelánbabák otthona, az egyik sarokszekrényt velencei karneváli babák díszítik, a másikat bohócok. Van itt még bababútor, népviselet, rongyból varrt bábu, és mindennemű egyéb baba a csecsemőtől az udvari dámáig.

A házigazda a baglyoknak is szerelmese. Gyerekként egy ballószögi tanyán nőtt fel, és évekig figyelt egy ott élő bagolycsaládot: a szülőpár mindennapjait, a fiókák cseperedését. Gyűjteni felnőttként kezdte a füleseket. Kollekció­jában vannak üvegből, fából, fonalból, gyertyából, porcelánból és számtalan más anyagból készültek. Újabban maga is készít baglyokat. Ezek alapját jól formázható műanyag csövek adják, a tollazatát pedig eredeti bőrborítás imitálja.

A kagylókat, színes korallokat külföldi utazásai során gyűjtötte Borbély Béláné Amálka. Nyugdíjazása után minden mellékkeresetét arra szánta, hogy évente eljusson egy tengerparti nyaralásra Görögországba, Krétára, Horvátországba, Bulgáriába, Törökországba. Bőröndben csempészte haza a szívének kedves tengeri látványosságokat: tengerifül-kagylót, tengeri csillagot, tüskés gömbhalat, rákot, színes korallokat.

A sok szép holmit tárolni is kell. A magángyűjtő kisebbik fia asztalos, aki édesanyja minden ötletét megvalósítja. Így alakult kivilágított vitrinné a régi sarokakvárium a tengeri látványosságoknak, így készült a két oldalról üvegezett tolóajtó a porcelánfiguráknak, vagy a 99 polcos üvegtárló az apró gyűszűk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!