nagykőrös

2018.01.18. 20:07

Korszerű múzeummá alakítják az épületet

Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújuló, nagykőrösi Arany János Múzeum berendezési tervei között. A polgármester elmondása alapján az elképzelések gyakorlati megvalósulása nagyban függ attól, mennyi meglepetéssel szolgál még a közel 200 éves épület a felújítási munkálatok során.

Koós Kata

Tényi András főépítész és dr. Czira Szabolcs polgármester Fotók: Bús Csaba

Az Arany-emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint kormányzati támogatást ítélt meg az Arany Emlékév Bizottság Nagykőrös városa számára tavaly. A támogatási összeg legnagyobb részéből, mintegy 900 millió forintból a költő nevét viselő muzeális gyűjtemény megújítását célozta meg a városvezetés.

Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere elmondta: az előzetes vizsgálatok ellenére a közel 200 éves, országosan védett műemlék épület több meglepetést is tartogatott a szakemberek számára, így már a munkálatok legelején újra kellett tervezni a felújítás költségvetését.

– Eleinte azt gondoltuk, körülbelül 400 millió forintból megvalósulhat az épület felújítása, a támogatás többi részéből pedig a berendezése. Időközben kiderült: csak az építészeti költségek összege 640 millió forint, ugyanis egy 1836 és ’38 között épült épületről van szó, mely még soha nem esett át ekkora renováláson – fejtette ki.

Fotó: Bús Csaba

– A felújítási munkálatok során számtalan rejtély ütötte fel a fejét: találtunk többek között szabadkéményű konyhát, rejtett boltozatot, befalazott nyílásokat. Továbbá néhány falról kiderült, hogy nincs alapja, mikor 50 centiméter mélyen kiszedtük az aljzatot – sorolta a meglepetéseket Tényi András, a város főépítésze.

A múzeumban jelenleg javában zajlanak a felújítási munkálatok, tavasszal pedig a tervek szerint kezdetüket veszik majd az épület belső építészeti munkálatai.

– Kiírásra került a közbeszerzés a belső berendezésekre, melyek kapcsán az elsődleges célunk egy olyan kiállító- és közösségi tér létrehozása, mely a fiatalok számára is vonzó lehet. Nem hagyományos tablókat és tárolókat szeretnénk elhelyezni, hanem olyan múzeumot tervezünk, mely felhasználja korunk legmodernebb technikai lehetőségeit – közölte a polgármester.

A főépítész hozzátette: interaktív, mobilalkalmazásokkal kiegészített állandó kiállításokat szeretnének kialakítani, melyek során az Arany-emlékekkel, valamint a város történelmével ismerkedhetnek majd meg a látogatók.

– Az épület középfőfala egy információs falként funkcionál majd, melyen Arany János hologramja kíséri végig a látogatókat. A digitális tech­nológia kapja majd a főszerepet, de azzal párhuzamosan hagyományos módon tárgyi emlékek is bemutatásra kerülnek – magyarázta.

Tényi András főépítész és dr. Czira Szabolcs polgármester Fotó: Bús Csaba

Az állandó tárlatok mellett egy konferenciaterem kialakítása is szerepel a tervek között, mely otthont adhat majd időszaki kiállításoknak is.

– Tervezzük továbbá egy szabadulószoba, valamint egy digitális tudástár kialakítását is. Emellett interaktív kávéház is szerepel az elképzeléseink között, melynek asztalain érintőképernyőket szeretnénk elhelyezni, melyek étlapként funkcionálnának, illetve egy programváltással a helyi hírekről és rendezvényekről tájékozódhatnának a látogatók – árulta el a polgármester.

Dr. Czira Szabolcs hangsúlyozta: az épület berendezésére vonatkozó tervek és elképzelések gyakorlati megvalósulása nagyban függ attól, hogy mennyi meglepetéssel szolgál még az öreg épület a felújítási munkálatok során. A tervek szerint a megújult múzeum ünnepélyes átadására június végén kerül majd sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!