Tiszakécske

2018.01.26. 07:04

Kecskeméten lép fel a tiszakécskei társulat

Iskolai drámafoglalkozásnak indult a tiszakécskei Városi Színjátszó Kör, mely néhány év alatt a városi ünnepségek elmaradhatatlan fellépőjévé vált.

Koós Kata

A Városi Színját­szó Kör vezetője, Siklósiné Balla Erzsébet két évvel ezelőtt úgy döntött, megírja, majd társulatával színre viszi élete első színművét. Az élet dolgai című darab a tiszakécskei és a lakiteleki közönség körében egyaránt nagy sikert aratott, a hónap végén pedig a lelkes, amatőr társulat előadásával Kecskemétre érkezik.

Három tiszakécskei pedagógus 2007-ben döntött úgy, hogy színjátszó kört alapít a gimnazisták számára. Legfőbb céljuk a diákok irodalom és dráma iránti érdeklődésének felkeltése volt.

2011 óta Siklósiné Balla Erzsébet, a tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium magyar–történelem szakos tanára egyedül vezeti a színjátszó kört.

Első önálló vezetői intézkedéseként megnyitotta a társulat kapuit a felnőtt korosztály előtt is.

– Jelentkeztek is szép számban. Apukák, anyukák, kollégák, akiket behúztam a csőbe: rábeszéltem őket, hogy jöjjenek, mert vannak olyan szerepek, melyeket mintha a személyiségükre írtak volna – emlékezett vissza. A társulat immár Városi Színjátszó Kör néven ezt követően rövid idő alatt a helyi ünnepségek elmaradhatatlan fellépőjévé vált – mondta el Siklósiné Balla ­Erzsébet a Petőfi Népének.

2013-ban komoly változás történt az alapvetően prózai társulat életében: a március 15-i ünnepi előadás alkalmával megismerkedtek a Boróka Zenekarral. A zenészek és a színjátszók közötti különleges összhang már az első pillanatban érezhető volt, így megegyeztek, a továbbiakban közösen szervezik majd az előadásokat.

Majd kétévnyi közös fellépés után úgy döntöttek, kipróbálják magukat egy egészen más területen: saját darabot alkotnak.

– A városi ünnepségek végén mindig egyfajta űrt éreztünk. A rengeteg felkészülés után egyszer előadtuk a darabot, és vége volt. Szerettünk volna valami többet – mondta el Siklósiné ­Erzsike, aki 2015-ben megírta élete első színművét, Az élet dolgai címmel. Művét először Vadas Lászlónak, a Boróka Zenekar vezetőjének mutatta meg.

– Azonnal magával ragadott, mert hétköznapi problémákat dolgoz fel, és olyan kérdéseket hagy a néző számára, melyekkel nem szívesen nézünk szembe. Szerintem mindenki talál párhuzamot a darab és a saját élete között – fejtette ki az előadás zenei rendezője.

Elmondta: a zenei részek gerincét a citerák adják, azonban felhangzik mellettük gitár, harmonika, ütőhangszerek, fuvola és ének is.

– Nagyon komplex felállás, tizenöten lépünk színpadra, és végig aktívan jelen vagyunk. Összesen 19 dal hangzik el az előadás során, melyek mintegy megtámasztják a prózai részeket. Elsősorban Zorán-dalokat dolgoztunk át Erzsike elképzelése szerint, de felhangzanak népzenei feldolgozások is – mondta el Vadas László.

Az élet dolgai című zenés darab három generáció története, akik mindig szerették egymást, csak ezt nem mindig tudták egymásról Fotó: Csikós János

A prózai jeleneteket a zenekari részek mellett táncprodukciók is színesítik, melyek különlegessége, hogy két teljesen eltérő stílusú tánccsoport lép közös színpadra.

– Talán furcsán hangzik, hogy a Nagy-Tisza Néptánccsoport és a Zafira Dance Team is fellép a darabban, hiszen előbbiek népzenére szoktak táncolni, utóbbiak pedig alapvetően hiphoptáncosok, akik többnyire gépi zenére mozognak. Ezzel szemben a darabban élőzenére kell táncolniuk, mely ráadásul szigorúan véve egyik általuk megszokott kategóriába sem sorolható. Ráadásul a zárótáncban közösen lépnek fel. Véleményem szerint a kezdeti riadalmuk és idegenkedésük ellenére mindkét táncos csapat remek koreog­ráfiát készített – mondta el Vadas László, az előadás zenei rendezője.

Az élet dolgai című darab premierjét másfél éve, 2016 nyarán tartották a tiszakécskei Arany János Művelődési Házban.

– Két előadást vállaltunk be elsőre. Nagyon izgultunk, hogy a második alkalommal már csak kevés néző jön el – árulta el Siklósiné Erzsike.

Aggodalma azonban szerencsére alaptalannak bizonyult, ugyanis mindkét előadás alkalmával pótszékeket kellett elhelyezni a nézőtéren, októberben pedig közkívánatra újra elő kellett adniuk a darabot. Az előadás nem sokkal később, egy vendégszereplés keretében, a lakiteleki közönség körében is nagy sikert aratott.

A társulat a hétvégén a hírös városba érkezik a darabbal: január 28-án 15 és 19 órai kezdettel a kecskeméti közönség tekintheti majd meg a Rákóczi úton található Kelemen László Kamaraszínházban.

– Nagyon izgulunk, mert tényleg amatőrök vagyunk, nincs rutinunk, ennek ellenére nagyon szeretnénk értéket átadni. Bízunk benne, hogy a kecskeméti közönség is átérzi majd, mennyi munka és lelkesedés rejlik az előadás mögött, valamint, hogy legalább akkora pozitív élménnyel tudjuk majd gazdagítani őket, mint amekkora élmény és öröm számunkra, hogy bemutathatjuk igyekezetünk és szenvedélyünk gyümölcsét – mondta Siklósiné Balla Erzsébet, a Városi Színjátszó Kör vezetője, Az élet dolgai című darab írója és rendezője.

Az élet dolgai

A történet egy padláson játszódik, melynek régi lakója egy megunt játék, egy bohóc baba. Egykori, kis gazdája felnőtt. Elkezd bölcselkedni az emberek életéről, melyet külső szemlélőként megfigyelt. Majd egy idős férfi érkezik a padlásra rendet rakni. Megtalálja régi naplóját és a kislánya babáját, és emlékei megelevenednek a színpadon. – Valóban csak az élet dolgai. Három generáció története, akik mindig szerették egymást, csak ezt nem mindig tudták egymásról. Szerintem G. Szabó Judit gondolata foglalja össze legjobban a darab hangulatát: „Nincsenek kis gondok és nagy gondok. Nincsenek felnőttek és gyerekek. Emberek vannak, és embernek lenni nem is olyan egyszerű” – mondta el Sik­ló­siné Balla Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!