Kiskunfélegyháza

2018.07.15. 17:08

Lótortát is készítettek a hátasoknak

Évtizedes múltja van már a Mezgé lovastáborának, amely olyan népszerű, hogy hirdetni sem kell, mert a gyerekek évről évre visszajárnak.

Vajda Piroska

A gyerekek készítették, a lovak elropogtatták a lótortát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

– A táborban nem csak a lovakkal, de számos más háziállattal is megismerkedhetnek. Egy hétre igazi gazdálkodókká válnak. Részt vehetnek a malacok, a szürke marhák és a birkák gondozásában. Szüretelhetnek az iskola gyümölcsösében. Olyan élményekkel gazdagodnak, amelyekkel már nem igen találkoznak a városban élő gyerekek – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a szervező Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium igazgatója.

Elmondta, a tábor elsősorban a lovaglásról és a fogathajtásról szól. Ugyanakkor a lovak gondozását is megtanulják a gyerekek.

Mindehhez tökéletesen megfelelnek a tangazdaságban tartott lovak, amelyek jól tűrik a gyerekzsivajt, hozzá vannak szokva a gyerekekhez, hiszen év közben a diákok foglalkoznak velük. A tanulók a tábor lebonyolításában is segítenek. A tábor különlegessége, hogy gyerekek tízóraira és uzsonnára az iskola diákjai által készített húsipari termékeket, lekvárokat és gyümölcsleveket fogyasztják.

Rózsa Pál kiemelte, a tábor fontos szerepet játszik a gyerekek munkára nevelésében, a felelős állattartás elsajátításában is. Azt a célt is szolgálja, hogy megkedveltesse a gyerekekkel a mezőgazdasági munkákat, hiszen egyre kevesebb fiatalt vonz ez a pálya. A mezőgazdaságban jelenleg dolgozók kiöregszenek és alig van utánpótlás. Bár az iskolában több mint 200 új diák kezdi meg szeptemberben a tanévet, a tapasztalatok azt mutatják, hogy továbbra is sok a pályaelhagyó.

A gyerekek készítették, a lovak elropogtatták a lótortát
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában