kiskunhalas

2018.09.18. 14:06

Kerítésmászók miatt gyűlnek az aláírások Halason

A Kőrösi úton, a volt orosz laktanya egykori, felújított épületeiben működik a Bács-Kiskun Megyei Intézményfenntartó Központ – Kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona, immár több mint negyed százada. A szomszédos lakótelepen élőknél most betelt a pohár az otthonból kijáró, renitens gondozottak miatt.

Pozsgai Ákos

A lakók az összegyűjtött aláírások egy részét mutatják

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az otthonban különböző fokban fogyatékos személyeket ápolnak és biztosítanak a számukra gondozást nyújtó intézményi ellátást. Az otthon közvetlen szomszédságában van a szintén az egykori orosz laktanya felújított, többszintes épületeiből kialakított Esze Tamás-lakótelep, ahol több száz család él. Az itt lakók néhány napja aláírásgyűjtésbe kezdtek az egyre elviselhetetlenebb állapotok miatt.

Ginderné Takács Andrea és családja nem a lakótelepen lakik, hanem közvetlen az otthon szomszédságában van a családi házuk. Náluk akkor telt be a pohár, amikor néhány napja a kerítéseken átmászva jutott be az udvarukba az egyik ápolt és az ott álló autójukból különböző dolgokat pakolt össze, majd a házba is bement és eladó dolgok iránt érdeklődött az ott lévők döbbenetére.

– Korábban is előfordult már, hogy a nyitott kapun az udvarról ezt-azt elvittek, ezért jó ideje zárjuk a kaput, de hogy még a házba is bejöjjenek, az már mindennek a teteje. A kislányunk az eset óta nem mer az udvarra egyedül kimenni játszani, a házban is folyton fél, hogy idegenek bejönnek – mesélte lapunknak az aláírásgyűjtést kezdeményező Ginderné, aki állítja: az itt élők biztonsága egyre nagyobb veszélyben van.

A lakók az összegyűjtött aláírások egy részét mutatják
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Állítását alátámasztotta egy, a lakótelepi élelmiszerboltban dolgozó pénztáros hölgy is, aki elmondta: egy alkalommal átugorva a pultot, a pénztár mögött támadt rá az otthon egyik ápoltja, aki a hajánál fogva rángatta ki az üzlet közepére. Egy másik, nem messze az 53-as főút sarkán lévő élelmiszerbolt eladója hónapokkal ezelőtt a közösségi oldalán fakadt ki, hogy az otthonból kijáró betegek zaklatják a vevőiket, pénzt kéregetnek tőlük, amit aztán alkoholra költenek. Mivel nem szolgálta ki őket, ezért őneki is nekiestek. De volt olyan eset, amikor az ápoltakat verték el valakik.

Az otthon lakóinak egy része szabadon kijárhat az intézményből, vannak, akik azonban engedély nélkül is kijönnek, az otthon északi oldalán lévő beton- és téglakerítésen másznak át. Állítólag tisztában vannak vele az intézmény dolgozói is, de szerintük nem tudnak ellene tenni semmit. Az említett kerítésszakaszt kamera is pásztázza, amit állítólag az otthon portáján figyelnek.

Juhász György, aki korábban maga is vezette a Kőrösi úti otthont, ismeri a kialakult helyzetet. – Kiskunhalas polgármestere az elmúlt évben kezdeményezett párbeszédet az intézmény vezetésével, valamint az intézményt működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségével az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében, egyelőre azonban nem történt érdemi változás – mondta el Juhász György.

A képviselő szerint ugyanakkor egy összetett problémáról van szó, amit nem lehet a kerítések tetejére kihelyezett szögesdrótokkal vagy más hasonló drasztikus, az ápoltak jogait is sértő beavatkozásokkal megoldani, ahogyan azt sokan hangoztatják a közösségi oldalakon. Információi szerint az intézmény mintegy 300 lakója közül maximum 8-10-en lehetnek azok, akik a problémát okozzák. Korábban a halasi rendőrkapitányság, az önkormányzati rendészet és a helyi polgárőrszervezet vezetőitől ígéretet kaptak arra, hogy gyakrabban járőröznek a környéken.

A háromszáz bentlakó közül nyolc-tíz jár ki és be a kerítésen
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Néhány nap alatt közel kétszázan írták alá és csatlakoztak a petícióhoz a lakótelepen és a környéken élők, amit az otthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltséghez fognak eljuttatni. A kirendeltség igazgatója, dr. Tóth Mária a Petőfi Népe érdeklődésére elmondta: készül egy átfogó megoldási javaslat a probléma kezelésére, amelyről írásos válaszban tájékoztatják majd az érintetteket és lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában