Kiskunhalas

2018.05.24. 11:30

A vérükkel segítettek a halasi tűzoltók

A halasi tűzoltók szerda délelőtt a Vöröskereszt felhívására vérüket is adták a rászorulók számára.

Pozsgai Ákos

A tűzoltók nem csak baleseteknél, tüzeknél segítenek, de gyakran adnak vért is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A szakemberek szerint bár Magyarország vérellátása biztonságosnak mondható, a Magyar Vöröskereszt és a területi vérellátók komoly energiákat fordítanak a véradás népszerűsítésére.

Általános tapasztalat ugyanakkor, hogy ami korábban elegendő volt a véradás ösztönzésére, az ma már kevés. A véradást szervező szakemberek szerint fontos a folyamatos jelenlét, az embereknek naponta el kell mondani, hogy a véradásra szükség van, csak így előzhető meg a nyaranta kialakuló vérhiány. Ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a véradók közül sokan ilyenkor szabadságra mennek, így nem érhetők el. Ezért a nyári időszakokban speciális kampányokat szervez a vérellátó, így például szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon próbálják meg elérni a szabadságukat töltő embereket.

A tűzoltók nem csak baleseteknél, tüzeknél segítenek, de gyakran adnak vért is
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A tűzoltók hivatása az életmentés, az anyagi javak védelme. Ugyanakkor, ha kell, a véradás területén is kiveszik a részüket, ahogy teszik ezt a mentők, a katonák és a rendőrök is egy-egy felhívás esetén. A kiskunhalasi tűzoltó-parancsnok­ságon a Magyar Vöröskereszt és a katasztrófavédelem közös szervezésében tartottak véradást szerda délelőtt, ahol a szabadnapos állományból sokan megjelentek vért adni, hiszen tudják, egy-egy váratlan, tömeges méretű baleset, tűzeset, katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér emberéleteket menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában