Baja

2024.05.26. 15:51

A halászlékultuszról tartanak előadást Baján

A Bajai Szenior Egyetem tavaszi szemeszterének záróelőadója Fejes Anita történész lesz május 27-én, 15 órakor.

Rab Rita

A rendezvény házigazdája dr. Brachinger Tamás. Az előadás, melynek címe A bajaihalászlé-kultusz – Új megközelítések, új eredmények fő gondolata a halászléfőzés több mint 200 éves bajai gyakorlata, a halászléről szóló helyi diskurzus és a halünnep. Immár 27 éves múltja, a bajai halászlé kiterjedt és sokszínű intézményrendszere olyan lokális kulturális örökség és élő hagyomány, ami teljesen egyedülálló Magyarországon. Ezt a kultuszt a bajai és a környékbeli, valamint az elszármazott bajaiak lokálpatrióta közössége élteti, ápolja, fejleszti. Az előadás célja, hogy tágabb – (város)történeti, néprajzi, gasztrotörténeti – összefüggésbe helyezve erősítse, tudatosítsa ezt a különleges és egyedi hagyományt és közösségi élményt. 

Fejes Anita történész
Fotó: Rab Rita

Az előadó így vall magáról: – Baján születtem, ott laktam 18 éves koromig, a családom jelenleg is ott él, a kapcsolatom a várossal élő, aktív. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagja vagyok. Működtetem (Martonosi Attilával) a Szeretem a bajai halászlét című Facebook-csoportot, aminek immár 5000-nél több tagja van. Én írtam az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség pályázatot, A bajai halászléfőzés élő hagyománya 2021-ben került fel a nemzeti  jegyzékre. Évek óta dolgozom a bajaihalászlé-kultuszról szóló, interdiszciplináris megközelítésű tanulmányomon, rengeteg interjút készítettem a halünnep és a bajai halfőzés prominens személyiségeivel, feldolgoztam a halászlé, a halünnep, a fűszerpaprika és Baja történetével kapcsolatos források és szakirodalom jelentős részét. Szegeden jelent meg tanulmányom a fűszerpaprika korai történetéről. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete szervezésében többször tartottam nyilvános előadást a halászlé történetéről és bajai kultuszáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában