Baon podcast

2024.04.01. 17:18

Új eljárással segítenek az érelzáródásban szenvedőknek Kecskemét – podcast

A Rádió1Gong Téma című műsorának szerdai adásában Faragó Miklós dr. Berta Balázs, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Invazív Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgetett.

Orosz Fanni Flóra

Új eljárást vezettek be a kecskeméti Invazív Kardiológián, többek között a beszélgetés apropóját is ez adta. Az eljárás a régi koszorúér elzáródások megnyitásának egy új módja, ezt a módszert a régióban eddig csak Szegeden alkalmazták.  

dr. Berta Balázs, Kecskemét,
Dr. Berta Balázs
Fotó: Rádió 1 Gong

A közérthetőség érdekében a főorvos röviden összegezte az invazív kardiológusok munkáját: apró szúrásokon keresztül – többnyire a csuklón vagy a lágyékhajlaton ejtenek – eljutnak a szívig, megfestik a koszorúereket, és amennyiben szűkületeket találnak, azokat megtágítják. Az új módszer arra az eshetőségre jelenthet megoldást, ha a vizsgálat során régi, akár évekkel korábban elzárult koszorúerekre bukkannak, melyeket alapvetően sokkal nehezebb kezelni katéteres úton.  

A főorvos elmesélte, hogy az első beavatkozás itt Kecskeméten már meg is történt, amire idén februárban került sor. Egy 74 éves férfi betegnél volt szükség a módszer alkalmazására, akinél a koszorúérfestés során két betegséget találtak a szakorvosok: egy szűkületet, illetve egy régi elzáródást, továbbá korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a szív billentyűje is el van meszesedve, amit cserélni kell. Az ő esetében a klasszikus műtétet nem lehetett kivitelezni, ezért az invazív kardiológusnak kellett megoldania a problémát. A beavatkozás szövődménymentesen, sikeresen zajlott.  

Az új eljárással kapcsolatban további érdekes részletek derülnek ki a Rádió1Gong Téma című műsorának szerdai adásából:  

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában