Program

2024.04.09. 17:45

A közös természeti értékeket mutatja be a kecskeméti és a szabadkai televízió műsora

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően, európai uniós támogatással folytatódhat a Kecskeméti Televízió (KTV) és a vajdasági Pannon TV közös természetvédelmi sorozata, az Ismerd meg – védd meg című program. A magyar-szerb együttműködés célja a közös természeti értékek védelme, megismerésük elősegítése a határ menti régiókban és hasznosításuk népszerűsítése a természettisztelő turizmus keretében. A projekt nyitórendezvényét kedden tartották a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotelben.

Horváth Péter

A természetvédelmi programban való együttműködés nemcsak a természeti értékek megvédését célozza, hanem tovább erősíti a projekt kedvezményezettjeinek, a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. és a Pannónia Alapítvány–Pannon RTV hosszútávú együttműködését, aminek már jelentős és sikeres múltja van, így a program tulajdonképpen az együttműködés folytatása.

IPA, ktv, program
A rendezvényen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy munkájuk messze túlmutat a területi védelmen
Fotó: Horváth Péter

A közös munka a természetvédelmet és a régió fenntartható fejlődését szolgálja. A projekt megvalósításával a kedvezményezettek az emberek szemléletmódján, a közös természeti értékekhez való hozzáállásán szeretnének változtatni. Ezt a célt egy közösen készített, kétnyelvű televíziós természet- és környezetvédelmi magazinműsor-sorozattal kívánják elérni. A Természetvédelem határok nélkül című, 35 részből álló húsz perces magazinműsort kéthetente szombaton mutatják be a Kecskeméti Televízió és a Pannon Televízió műsorában. A közös természeti örökség bemutatása mellett a sorozat rendszeres tájékoztatást nyújt a környezetszennyezés elleni küzdelemről, az ökoturizmusról, a falusi turisztikai programokról, természetvédelmi akciókról és a regionális eredményekről is.

A fiatalok erősebb bevonása érdekében különböző szabadtéri programokat szerveznek a határ két oldalán, amelyek tartalmas kikapcsolódást kínálnak az óvodások és kisiskolások számára. A projekt keretében kiadnak két mesekönyvet, az egyiket magyar és szerb nyelven, valamint a mesekönyvekhez foglalkoztatófüzet is kapcsolódik, továbbá készül egy magyar és szerb nyelvű társasjáték is - hangzott el a projekt keddi bemutatásán.

A program együttműködő partnerei: között van a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI), a KEFAG Zrt., a Kecskeméti Vadaspark Nonprofit Kft., és Javno Preduzeće "Palić-Ludaš".

A rendezvényen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy munkájuk messze túlmutat a területi védelmen: egyre inkább a 21. század új kihívásainak kell megfeleljenek, amiben hangsúlyos szerepet kap a bemutatás. Hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy növekszik a lakosság érdeklődése Magyarország természeti kincsei iránt. A válaszadók 95 százaléka állította, hogy szívesen tölti szabadidejét a természetben, és 70 százalék tudatosan felkeresi a nemzeti parkokat, melyek mára a hazai ökoturizmus legfőbb képviselői. Az államtitkár elmondta, hogy mintegy 700 ökoturisztikai létesítmény tartanak nyilván Magyarországon, ebből több mint háromszázötvenet valamely nemzeti park igazgatóság működtet, évi 1,6 millió regisztrált látogatóval. Rácz András emlékeztetett, hogy a minisztérium számos szerbiai intézménnyel és szervezettel kiváló kapcsolatot ápol, és megannyi határon átnyúló projektet igazgatnak közösen. Hangsúlyozta az ilyen programok fontosságát, ami tágítja az állami természetvédelem lehetőségeit.

Felszólalt még Leviczky Cirill önkormányzati képviselő, Ugró Sándor, a KNPI igazgatója, majd a programot ismertette Kozák Polett, a KTV ügyvezetője, Bodzsini István, a szabadkai Pannon RTV igazgatója, Mohácsi Huba programigazgató és Karáth Imre, a Természetvédelem határok nélkül című magazin felelős szerkesztője.

IPA, ktv, program
Fotó: Horváth Péter


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában