Kiskőrös

2024.04.05. 13:51

Domonyi László: Fontos megőrizni a kadarka borverseny presztízsét

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg pénteken a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön. Hatvannégy borral neveztek a hazai és a külföldi borászok. A rendezvényt megtisztelte Dr. Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár, aki a mezőgazdasági pályázati lehetőségekről tartott ismertetőt.

Barta Zsolt

Magyarországról az Egri, a Szekszárdi, a Hajós-Bajai, a Kunsági, a Villányi, a Pécsi borvidékről küldték el a legjobb boraikat a pincészetek. Ezek mellett Bulgáriából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek tételek. Három bizottság és egy csúcsbizottság értékelte a borokat. Az idei verseny főrendezője a település elöljárósága volt, emellett a helyi borlovagrend, illetve a Petőfi középiskola leendő borászdiákjai és tanárai is besegítettek a munkába. 

borverseny, bor, Kiskőrös
Domonyi László: Fontos megőrizni a kadarka borverseny presztízsét
Fotó: Barta Zsolt

Domonyi László polgármester üdvözölte a neves borászokból álló vendégsereget, illetve Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkárt, aki nagyon fontos információkat osztott meg a hallgatósággal. Domonyi László hangsúlyozta: a kadarka borverseny azért is fontos, hogy magát, az egykor óriási presztízsnek örvendő szőlőt, bort életben tartsák. Egykor a vörösbor szinonimája volt idehaza a kadarka, amelynek a termőterülete mára sajnos lecsökkent. Egyedi, gyönyörű bora van a kadarkának, amelyet meg kell ismertetni a fiatalokkal. 

Sajnos a borfogyasztás csökkent idehaza, ezért is kell a borokkal ismerkedő fiatalokkal megkedveltetni például a kadarkát. A szőlőtermesztés és bortermelés olyan ősi kultúra, amelyet meg kell óvni. Kiskőrös a szőlőnek köszönheti ahol most tart, ezért is fontos megőrizni ennek a borversenynek a presztízsét, fogalmazott Domonyi László polgármester. 

Majd Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke vette át a szót, aki azt hangsúlyozta hogy meg kell őrizni a klasszikus magyar fajta borokat, a szívügye ez a bor. Soltvadkerten, és szerencsére Kiskőrösön is készítenek ilyen borokat. Az elnök után Feldman Zsolt agrárminisztériumi államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Ő az idén kiírt, illetve kiírásra váró pályázatokról is beszélt.

borverseny, bor, Kiskőrös
Fotó: Barta Zsolt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában