Kecskemét

2024.03.17. 11:27

Megszépítették a vandálok által megrongált Érzékelések kertjét – galériával, videóval

A Kecskeméti Szent László Lions Club önkéntesek bevonásával tavaszi nagytakarítást szervezett szombaton az Érzékelések kertjébe.

Sebestyén Hajnalka

A szemerkélő eső sem riasztotta el a meghívottak bátrabbik felét, így több mint húszan érkeztek az önkéntes munkára. A klub tagjain kívül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun megyei Egyesülete tagjai hozzátartozóikkal, barátaikkal, a Farkas villa lakói és a környéken élő nyugdíjasok, illetve a nyugdíjas tornára járó hölgyek is szorgalmasan vettek részt a tavaszi nagytakarításban – derült ki Harsányi Zsuzsanna, a Lions-tag beszámolójából, melyből további részletek is megtudhatók.

tavaszi nagytakarítás, érzékelések kertje, szent lászló lions club
Kecskeméti Szent László Lions Club önkéntesek bevonásával tavaszi nagytakarítást szervezett az Érzékelések kertjébe
Fotó: Kecskeméti Szent László Lions Klub

Vandálok sem kímélték

A 2023 novemberéig gyönyörűen rendben tartott pihenő kertre a téli hónapok igencsak rányomták bélyegüket. Sajnos a vandálok sem kímélték a parkot, az ivókutat szétverték, a hat padból négyet, vagy a támláját, vagy az ülőkéjét megrongálták, ellopták, a kertet letaposták, a mezítlábas ösvényt és az ágyásokat szegélyező köveket szétrugdosták, az egyik hangadó-plasztikát széttörték. Így nagyon ráfért egy tavaszi megújulás. 

Új növényeket ültettek

A szorgalmas kezek szombaton a parkot megtisztították az őszi levelektől, elszáradt virágoktól, a kavicsokat, köveket visszahelyezték a rendeltetési helyükre, a lugasokat megmetszették, az ágyásokat felásták, a kipusztult kitaposott növények helyére részben újakat ültettek.

A parkot a továbbiakban még a hónap folyamán a Kecskeméti Szent László Lions Club szervezésében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és a Belvárosi Nyugdíjas klub tagjai közösen, újra színpompás virágokkal ültetik majd be, részben Gyenes István kertészete felajánlásaként. 

A hangadókat is felújítják

A hangadó-plasztikák is megújulnak, a megrongálódott eszközöket a készítő K-ARTS Művészeti Alapítvány kicseréli, pótolja, sőt egy kis ékszerrel még bővíti is. A régieket lekezelték, hogy az időjárás viszontagságait jobban bírják majd.

Az országban egyedülálló

A klub által 2020-ban létrehozott és a városnak átadott, az országban egyedülálló park, egyrészt vak, gyengén látó vagy halló, értelmi sérüléssel élő gyermekek és felnőttek részére szánt pihenő, tapasztalati kert, másrészt a gyermekintézmények és a városban élő kisgyermekes családok részére kialakított érzékenyítő park, melyben a színek, illatok, változatos felületek, hangok felfokozásával tudatosan kívánják bevezetni az érzékelhető világba a tapasztalatra vágyókat, a természet, a játék és a művészet útján. 

A klubtagok a ligetben igény szerint érzékenyítő foglalkozásokat is tartanak gyermekcsoportok részére.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu YouTube-csatornáján is.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában