Ünnepség

2024.03.15. 14:45

Negyvennyolcas emlékművet avattak Géderlakon – galériával, videóval

Egy hosszú ideje dédelgetett álom vált valóra Géderlakon. Katona György polgármester és Köhler Péter képzőművész közös ötletéből megvalósult az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, áldozatainak és eszméinek emlékműve, melyet most, a nemzeti ünnepen avattak fel.

Zsigmond Enikő

– A 176 évvel ezelőtti forradalmunk és az azt követő szabadságharc számos olyan tanulsággal bír, ami – így vagy úgy – megfelel a jelen egyes eseményeinek is. Március tizenötödike, előbb vagy utóbb, minden gondolkodó magyar ember szívébe megtalálja az útját. 1848. március tizenötödike és az azt követő másfél év ugyanis a magyar történelem csodáinak egyike. Sokat tanulhatunk abból, ha megpróbáljuk magunk elé képzelni az akkori forradalmárokat. Az utókor számára a múzeumnál gyülekező tömegből ugyanis csak Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és még alig néhány társuk arca tűnik ki élesen, miközben rajtuk kívül ott még számtalan, a hazaért áldozatot vállalni kész ember tüntetett. Egyszerű, hétköznapi emberek, akik nap nap után megélték a szólásszabadság korlátozását, magyar voltuk lekicsinylését, önrendelkezésük akadályozását – mondta ünnepi beszédében Katona György polgármester, majd az emlékmű szimbólumairól beszélt. 

műsor, ünnep, negyvennyolcasok
A géderlaki iskolások műsora
Fotó: Zsigmond Enikő

– Az emlékmű motívumai nem véletlenek, mindegyiknek mondanivalója van. A két évszám emlékeztet a szabadságharcra, az akkori címer a magyar nemzetre, a kis mellszobrok a kivégzett 13 aradi vértanúra és a Budán kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökére. A címer körüli olajág pedig a béke szimbóluma, melyre a magyar nemzet mindig is vágyott és a megtartására mai napig is vágyik.

– Március 15-e olyan ünnep számunkra, mely visszaadja magyar büszkeségünket, visszaadja önmagunkba vetett hitünket. Arra emlékezünk, hogy elődeink nagyszerű dolgokra voltak képesek. Erre szolgál ez az emlékmű is. Reméljük, hogy az emlékműre pillantva utódainkban is sikerül fellobbantani 48 lángját és a tiszteletet a nemzet hősei és vértanúi előtt. Minden magyar embernek azt kívánom, hogy ne csak ma, de mindennap adjon erőt nekünk ez a 48-as gondolat, és sarkalljon minket olyan tettekre, hogy gyermekeink, unokáink büszkén tudják kimondani: éljen a magyar szabadság, éljen a haza! – zárta beszédét Katona György.

Az ünnepi gondolatok elhangzása után Pata Jenő Gábor plébános megszentelte az emlékművet, majd a géderlaki óvodások és általános iskolások szívet-lelket melengető ünnepi műsora következett, melynek magas színvonalát az avatáson jelen lévő Pintér István történész, nemzetőr ezredes külön is kiemelte.

műsor, ünnep, negyvennyolcasok
A géderlaki iskolások ünnepi műsora
Fotó: Zsigmond Enikő
műsor, ünnep, negyvennyolcasok
A géderlaki óvodások műsora
Fotó: Zsigmond Enikő

Az ünnepi műsorban fellépett a Géderlaki Katolikus Egyház Férfi Kórusa is, a tolmácsolásukban elhangzó 48-as dalok kíséretében helyezték el a megemlékezés koszorúit az emlékműnél az önkormányzat, az egyház és az oktatási intézmények képviselői.

műsor, ünnep, negyvennyolcasok
A Géderlaki Katolikus Egyház Férfi Kórusa 48-as dalokat adott elő
Fotó: Zsigmond Enikő

Az ünnepség záróprogramja már a faluházban zajlott, Pintér István történész vetítéssel egybekötött, a kort és az eseményeket idéző színes előadására is sok érdeklődőt vonzott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában