Fánkfesztivál

2024.02.07. 09:22

Fánkból és lekvárból sem volt hiány Kunszentmiklóson – galériával

Második alkalommal rendezett fánkfesztivált és lekvárversenyt a kunszentmiklósi Értéktár Kör. Az idei megmérettetésre is számos finomság érkezett.

Gulyás Sándor

Az értéktár kör tagja ma már nem csak gyakorolják, hanem tanítják is a hagyományos ételek elkészítésnek módját

Fotó: Kapott fotó

A fánksütő napot a régi kultúrház épületében tartották meg. A program kóstolóval indult, majd az érdeklődők elsajátíthatták a fánkkészítés fortélyait. Ez idő alatt a gyermekeket kézművesfoglalkozás várta, akik farsangi álarcokat készíthettek.

– A fánkfesztivált és lekvárversenyt hagyományteremtő szándékkal hozta létre és indította el tavaly értéktár körünk, hogy kicsit színesítsük farsangi időszakot. A sikeren felbuzdulva nem volt kérdéses a folytatás. A programot ezúttal is nagy érdeklődés kísérte. Tagjaink három fajta fánkot sütöttek, szalagos fánkot, csöröge fánkot és túrófánkot – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke, az értéktár kör vezetője.

Az érdeklődők nem csak a pocakjukat tömhették meg a farsangi finomságokkal, hanem megtudhatták azt is, hogy mi a tökéletes szalagos fánk elkészítésének titka.

– A jó szalagos fánk titka az alapos dagasztás és a kelesztés. A tészta nagyon kényes a hőmérsékletre. Nyújtás után újra keleszteni kell. A lekvárnak mélyedést kell nyomni a tésztában, és a sütést, fedő alatt, a fánk ezen az oldalán kell kezdeni. Nagyon fontos az is, hogy az olaj megfelelő hőmérsékletű legyen, mert különben nyers marad a tészta közepe – sorolta nagymamáktól ellesett fortélyokat Vassné Kelemen Ágnes.

A fánkfesztivál keretén belül lekvárversenyt is hirdetett az értéktár kör. A házi készítésű édességeket Daragó Dénes, Daragó Dénesné, Losonczi Józsefné, illetve Bődi Szabolcs emeritus polgármester bírálta el. A huszonkilenc beérkezett finomság közül Király Dóra lekvárját találta a legízletesebbnek a négytagú zsűri. A második helyen Tóth Pálné, míg a harmadikon Párkányi László végzett. Különdíjban részesült Zátrokné Szőke Mónika, Dobos József és Csabai Sándorné. 

Öt éves az értéktár kör

Az értéktár kört öt esztendeje indította el a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság A foglalkozások célja, hogy összegyűjtsék a környékünkre jellemző hagyományos ételek receptjét és megtanulják elkészítési módját.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában