Szent Balázs-hét

2024.02.08. 13:51

A gyermekek lelki egészségére fókuszált a bajai intézmény programsorozata − galériával

A Szent Balázs-hét programjait január 29. és február 2. között rendezték meg a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvodában, a fő témája a gyermekek lelki egészsége volt. Bíró Görygi Anna intézményvezető számolt be hírportálunknak a tapasztalatokról.

Márton Anna

A programsorozat idei jelmondata: „A világ bennem is történik”

Fotó: Beküldött fotó

A Szent Balázs-hetet minden alkalommal valamilyen téma köré csoportosítják a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvodában. A tavalyi évben a szakmaiság került fókuszba és a pedagógusokat szólították meg, idén a gyermekek lelki egészsége volt a fő téma.

Az idei jelmondat: „A világ bennem is történik”. A programsorozat kapcsán több oldalról próbálták a gyermekek lelki egészségét megközelíteni, szakembereket szólítottak meg a témában, továbbá a szülőket is bevonták az eseménysorozatba.

A program első eseménye Hal Melinda pszichológus, pszichomenedzser előadása volt, Szeresd magad-challenge, a TikTok világa és ami mögötte van címmel. A szakember gyermekeknek tartott interaktív előadást az internet világáról, a kapcsolatokról, az esetleges zaklatásokról.

Ezt követően egy szülői klubot hívtak össze, ahol meghallgathatták Hal Melinda előadását. A szülőknek az internetes világról, annak veszélyeiről, a TikTok kihívásairól tartott ismertetőt. − Nagyon érdekes és meghökkentő is volt ugyanakkor. A programsorozat keretén belül Dobra Balázs informatikus, mérnök az Alarm Service képviseletében arról tartott ismertetőt, hogyan tudják megvédeni a szülők gyermekeiket az internet nem kívánt, káros felületeinek, tartalmainak elérésében, hogyan tudják korlátozni azt − mondta Bíró Györgyi Anna. 

Drámapedagógiával segítettek eligazodni a TikTok világában

Következő programba igyekeztek bevonni a gyermekeket aktív résztvevőként is, drámapedagógiai előadás-foglalkozás keretében. Segítségül a bajai Rábl Színpad és Zenei Közösség egyetemista színjátszóit és Dely Géza szakmai vezetőt hívták meg, akik Az igazi kihívás: add magad címmel mutattak be rövid jeleneteket.

− A TikTok Challenge kihívások kapcsán sok katasztrófa történt, nem az iskolában, hanem más településen. A social mediának való megfelelés egy jelenség. Sajnos már a legkisebbek korosztályában is. Improvizációs drámajátékot mutattunk be negyediktől egészen a nyolcadikos korosztályig. Három körben mutattuk be a hétköznapi helyzeteket, amikkel a gyerekek találkozhatnak. Szó volt egyebek mellett arról is, hogy mikor menő valaki, hogy reagálnak a gyerekek a különböző szituációkban. Mikor tudnak nemet mondani a különböző helyzetekben, ezeket a kérdéseket vizsgáltuk. Végül volt egy feldolgozó beszélgetés is, ahol a gyerekek elmondhatták véleményüket, majd egy kézműves agyagozásban a saját élményeiket alkotássá formálhatták – mondta a baon.hu-nak Dely Géza.

Pozitív visszhang a szülők körében is

Bíró Györgyi Anna igazgatónő hangsúlyozta: a programsorozatnak pozitív visszhangja volt, mind a szülők, mind a gyerekek körében, hiszen − mint fogalmazott − azt tudjuk a legjobban átélni, amiben részünk van. − A hét zárásaként február másodikán, az intézmény névadójának napján, ünnepi szentmisét mutatott be dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke, ami nagy megtiszteltetés számukra − tette hozzá az igazgatónő. 

A szentmisét követően az iskolában rövid ünnepi műsort mutattak be az iskola tanulói, majd egy fogadással zárult a Szent Balázs-hét.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában