Baon podcast

2024.01.19. 19:52

Új felületen is benyújtható az ÁFA bevallás az adóhatóság felé – podcast

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 1-én megnyitott eÁFA felületéről beszélt Szabó Gábor, a NAV Központi Irányítása Dél-alföldi Tájékoztatási Osztályának szakértője a Rádió1 Gong Mai Téma című keddi műsorában. Az új rendszer előnye, hogy az eddig megszokott ÁNYK mellett plusz felületet képez az ÁFA bevalláshoz, de tájékoztató funkcióval is bír az adózó felé. A felület február 1-én élesedik, és a januári bevallás már rajta keresztül is benyújtható az adóhatóságnak.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Szabó Gábor elmondta, hogy a rendszer újdonsága, hogy eddig ÁFA bevallást, egyetlen módszerrel lehetett beadni, az Általános Nyomtatványkitöltővel. Az eÁFA rendszerrel immár  párhuzamosan van lehetőség arra, hogy az adóhatóság által biztosított felületen bevallástervezetből dolgozzon az adózó, és annak módosításával, elfogadásával küldje be a bevallást.  

Szabó Gábor elmondta, hogy az új rendszert bárki használhatja, aki kettes kóddal jelzett ÁFA bevallás benyújtására kötelezett, legyen szó havi bevallóról, negyedévesről vagy éves bevallóról. A rendszer használata opcionális, nem kötelező használni, de a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki nem nyújt be bevallást, akkor abban az esetben ez a tervezet nem válik bevallássá. Ez azért fontos megjegyzés, mert az személyi jövedelemadó bevallása esetén a NAV által elkészített tervezet átfordul élesbe, ha nem fogadja el az adózó, de az ÁFA esetén nincs ilyen könnyítés.

A felület arra is jó, hogy ha valaki tájékozódni akar, láthatja, hogy az adóhatóság mely számlákat látja, és abból milyen bevallást tud kiajánlani.

Szabó Gábor elmondta, hogy az eÁFA a NAV online számla felületéről érhető el a bal felső sarokban az alkalmazások menüpont alatt található új opcióként, ÁFA jelzéssel, és a számlázó rendszerhez való teljeskörű hozzáférés esetén automatikusan megnyílik. Ha az adózó ÁFA bevallás benyújtására kötelezett, akkor már a 2023. decemberi adatok látszanak a rendszerben, amivel azért kell vigyázni, mert a felületet január elsejétől kezdődő bevallásokra lehet alkalmazni. A 2023 decemberi adatokat azért láttatja, hogy a rendszer működéséről tájékozódjanak az adózók. A januári bevallásra, élesben és minden funkciójával február 1-én nyílik meg a felület, melyen keresztül a hiányzó bizonylatok is pótolhatók – fogalmazott Szabó Gábor.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában