Baon podcast

2024.05.14. 15:31

A bűn nyomában: jogos vagy nem jogos védelem – podcast

A bűn nyomában című sorozatban ezúttal a jogos és nem jogos védelemről beszélgetett dr. Szabó József ügyvéd, a Kecskeméti Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna ügyész, a Bács-Kiskun vármegyei főügyészség sajtószóvivője a Hír FM kecskeméti adásában Vizi Zalán szerkesztő-riporterrel. Szó esik benne arról, hogy a törvény mit mond a jogtalan támadásról, milyen védelmi helyzetek vannak, mit tehetünk, mi az, ami jogszerű, és mi az, ami törvénytelen.

Sebestyén Hajnalka

A beszélgetés elején elhangzott: az új büntető törvényben, mely nem is annyira új, hiszen 2013-ban lépett hatályba, már nagyot léptek előre a jogos védelem szabályozásában. Követték az élet adta megoldásokat, és a törvény már nem pusztán a közvetlen személy ellen vagy javak ellen irányuló jogtalan támadással szembeni védekezést tartalmazta, hanem bevezette a megelőző jogos védelmet.

Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Ez gyakorlatban azt jelenti, amikor nincs jelen az, akire irányul a támadás. Például a sérelmet szenvedett fél nincs otthon, de olyan eszközt szerel fel, mely a javai ellen irányuló támadást kivédi. Az alkotmány is biztosítja mindenki számára a személye, illetve a javai elleni támadás elhárításának, illetve az azzal szembeni védekezésnek a jogát. A megelőző intézkedéseknek komoly szabály rendszere van. Bármilyen védekező eszközt nem lehet alkalmazni. Példa erre, ha valaki áramot vezet a kerítésbe vagy a kilincsbe. Ugyanakkor fontos, hogy az áram csak annyira lehet erős, mely legfeljebb sérülést okozhat, de halált nem. Emellett fel is kell rá hívni a figyelmet, például kiírással, így aki látja, mérlegelheti, kockára teszi-e épségét, jogtalanul bemegy-e abba az ingatlanba.

A beszélgetés során szó esett a klasszikus jogos védelemről is. Többen tévesen önvédelemnek hívják, de a kettő nem azonos. Jogos védelmi helyzetről beszélünk, hiszen a jogos védelmi helyzet nem kizárólag a saját védelmét jelenti. Mások személye elleni és javai elleni támadás is elhárítható. A jogtalan támadással szemben mindenkinek joga van védekezni.

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában