Beruházások

2024.01.18. 18:10

Több mint 620 millió forintból fejlesztettek Tiszaalpáron – galériával

Több mint 620 millió forintból valósultak meg fejlesztések az elmúlt években Tiszaalpáron. A megépült kerékpárútnak köszönhetően biztonságosabb lett a helyi közlekedés, a felújított orvosi rendelőben a kor igényeinek megfelelő, modern környezet várja a betegeket, az iskola korszerűsítésétől pedig jelentős megtakarítást remélhet a település. A beruházások ünnepélyes átadása helyett helyszíni bejárást tartottak csütörtökön, a meghívott vendégeket dr. Vancsura István, polgármester kalauzolta.

Vajda Piroska

Az átalakítás során bővítették az orvosi rendelő alapterületét

Fotó: Vajda Piroska

A településvezető rövid köszöntőjében elmondta, nagyon sokat köszönhetnek a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzatnak és az általuk koordinált Terület- és Településfejlesztés Operatív Programnak, melynek keretében több mint 620 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a nagyközség. 

Ötvenmillió forint támogatást kaptak az I. számú háziorvosi rendelő fejlesztésére. 

A Mátyás király utcai orvosi rendelő rekonstrukciójára az épület műszaki elavultsága miatt volt szükség. A több mint százéves épületben a mosdók nem feleltek meg a kor elvárásainak és a hatályos jogszabályoknak sem, ugyanakkor a tetőszerkezetet is fel kellett újítani, az egészségre és környezetre káros palatető fedést le kellett cserélni, valamint a felújítás energetikai szempontból is indokolttá vált.

Az átalakítás során bővítették az orvosi rendelő alapterületét. Így ma a rendelő mellett két kezelő, egy diagnosztikai szoba, egy tágas előtér, valamint külön akadálymentes és normál mosdók állnak a betegek rendelkezésére. A diagnosztikai szobában vérvétel és EKG vizsgálatok elvégzésére is lehetőség van. A beruházás során leszigetelték az épület, kicserélték a nyílászárókat, valamint napelemes rendszert is telepítettek. Mindezek mellett korszerűsítették az épület villamosenergia- és vízvezeték hálózatát és a fűtési rendszert is – részletezte dr. Vancsura István. 

A polgármester arról is beszámolt, hogy az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatással valósult meg a helyi Árpád Fejedelem Általános Iskola energetikai korszerűsítése. 

Több mint 140 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a település az iskola épületszerkezeteinek utólagos hőszigetelésére, külső nyílászáróinak cseréjére, napelemes rendszer telepítésére, valamint részleges akadálymentesítésére. A fejlesztés alapvető célja – összhangban a pályázati felhívás célkitűzéseivel, valamint a hazai és EU stratégiával – az energiahatékonyság fejlesztése és a megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszerek terjedésének elősegítése volt. Továbbá a fejlesztés fontos célja volt az intézmény fenntartási, üzemeltetési költségeinek mérséklése, a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése, a gyermekek és az intézmény dolgozói számára a tanulási- és munkakörülmények javítása.

Vancsura Istvántól azt is megtudtuk, hogy mintegy 430 millió forint uniós forrásból épülhetett kerékpárút Tiszaalpáron. A beruházás célja a település külterületi részeinek belterülettel való összekötése, illetve a településrészek közötti biztonságos kerékpáros megközelítés biztosítása volt. A beruházás során 5073 méter önálló nyomvonalon vezetett kerékpárút, 2146 méter hosszon nemesített útpadka épült, míg 825 méter hosszban nyitott kerékpársávot jelöltek ki. A megvalósult fejlesztéssel a tiszaalpári önkormányzat a környezetvédelmet is szem előtt tartva a helyi közlekedés fejlesztését, a kerékpárosok biztonságos közlekedését szeretné támogatni – hangsúlyozta a polgármester.

Új konyhát is építenek

A polgármester elmondta, a vármegyei önkormányzat által menedzselt programból 575 millió forintot nyert el a tiszaalpári önkormányzat egy új, községi konyha építésére. A hamarosan induló beruházással a helyiek régi igénye válik valóra. A jelenlegi konyha ugyanis szinte semmilyen szempontból nem felel meg a kor igényeinek. A hely szűke miatt az általános iskolások már 11 órakor elkezdtek ebédelni és délután 15 órakor végeztek. Az új konyha tervei elkészültek, jelenleg az engedélyezési eljárás van folyamatban. A településvezető reméli, hogy februárban a közbeszerzési eljárás is elindulhat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában