Tiszteletadás

2024.01.13. 16:07

Szentmisével és koszorúzással emlékeznek a II. Magyar Hadsereg doni katasztrófájára Kalocsán

Vasárnap délelőtt fél tíztől az eperföldi Szent Imre plébániatemplomban Kaló Krisztián plébános celebrál szentmisét a II. világháború doni katasztrófája áldozatainak emlékére.

Zsiga Ferenc

Gombolyagon emlékművet állítottak a 1944. október 31-én, megtorlásként kivégzett tizenöt magyar honvéd emlékére.

Fotó: Zsiga Ferenc

A szentmise után a templom előtti téren álló doni emlékműnél katonai tiszteletadás, honvédzenekari szolgáltatása mellett tartandó megemlékezésen Kákonyi István önkormányzati képviselő mond beszédet. A megemlékezésen az egykori Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred volt hivatásos katonái a csapatzászlajukkal együtt jelennek meg. Kalocsán a doni hősök tiszteletére 2000-ben állított emlékművet az önkormányzat. Azóta a városi megemlékezéseket minden évben oda szervezik. 

A helyi honvéd hagyományőrző és katonai emlékgyűjtők Thiesz János vezetésével 2017 óta minden évben egy 15-30 kilométeres gyalogtúrán vesznek részt, amelyet korhű katonai öltözetben és felszereléssel teljesítenek, ezzel emlékeznek a Don-kanyarnál 1943 januárjában elesett hősökre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában