Petőfi Sándor

2024.01.01. 15:29

Különleges szilveszter Kiskőrösön – galériával

Az év utolsó napja mindig a város nagy szülöttjéről szól Kiskőrösön. Így ezúttal is Petőfi Sándorra emlékeztek az óév utolsó napján egy nagyszabású műsor keretében. S hogy ez az év emlékezetesebb maradjon, egy különleges szobrot is avattak a szülőház előtt.

Barta Zsolt

Domonyi László polgármester volt az első, aki helyet foglalt Petőfi mellett

Fotó: Barta Zsolt

Az óév búcsúztatása Kiskőrösön olyan társasági esemény, amely több száz polgárt visz ki a főtérre, csábít be a művelődési házba. A világ legismertebb magyar költőjének a születésnapjára emlékeznek ilyenkor a helyi lakosok. Minden évben különleges műsort ad elő két alkalommal a helyi színtársulat, a polgármester pedig névre szóló Petőfi-kötettel köszönti a költővel azonos napon született kicsiket.

Mint ismert, Petőfi Sándort 1823. január 1-én keresztelték meg a kiskőrösi evangélikus templomban. A valódi születési dátum az óév utolsó napjára tehető, ennek tiszteletére évek óta Petőfi Szilvesztert tartanak a kőrösi polgárok. A rendezvénysorozat ebédidőben kezdődött a helyi múzeumban, ahová tizenhárom család érkezett meg az egyéves gyermekeikkel, hogy átvegyék a város által erre az alkalomra kiadott különleges irodalmi köteteket. 

Domonyi László polgármester üdvözölte a családokat, akik között voltak fővárosiak és dunántúliak is. Akik nem jöttek el, de jelezték az ajándék iránti igényeiket, azoknak a polgármesteri hivatal postázza ki január során a költő alkotásait tartalmazó köteteket. 

A város vezetője beszédében kitért arra, hogy több mint két évtizede a szülőház előtti szilveszteri megemlékezésen a város mindenkori polgármestere fogadalmat tesz a Petőfi-billikommal, vagyis a fogadalmi serleggel. 

Ez a fogadalom a kiskőrösi Petőfi-kultusz továbbéltetését szolgálja. 2002-ben az a szép fogadalom született, hogy a Magyarország területén január 1-jén, vagyis a költővel azonos napon született egyéves gyermekek sorszámozott, névre szóló, kereskedelmi forgalomban nem kapható Petőfi Sándor összes versei című kötetet kapnak Kiskőrös várostól ajándékba. Ez a szép hagyomány több mint 20 éve folyamatosan megvalósul, eddig több ezer kötet talált gazdára, és felnőtt egy egész generáció, akinek ilyen különleges könyve lehet a polcán. 2023-ban 187 gyermek született január 1-jén, így ennyi újszülött kapja meg a kötetet.

A felvételen azok a családok, akik átvették a Petőfi Sándor műveit tartalmazó köteteket Kiskőrösön
Fotó: Barta Zsolt

A rendezvény után 14 órakor a Szilveszter Társulat tartott főpróbát a művelődési ház színháztermében, ahol telt házas közönségnek adták elő Szigligeti Ede Nőuralom című darabját. A komédiát este másodjára is bemutatta a társulat. (A nagy érdeklődésnek köszönhetően január 5-én is láthatja a közönség a darabot.) A rendezvény azért is volt izgalmas, mert Hunyadi Edit, a főszereplő megfázott, s betegen játszott. Ugyanakkor remekül helytállt a kétórás fellépések során.

A főpróba után a főtéren álló szülőház elé gyűltek a polgárok, ahol Domonyi László polgármester köszöntötte a közönséget. Hangsúlyozta: „A kiskőrösiek jól tudják, hogy szilveszterkor a polgármester a Petőfi-billikommal a kezében serleges fogadalmat tesz, és beszámol arról, hogy az előző évi vállalását milyen módon sikerült megtartania. 2022-ben azt fogadtam, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a szülőváros felállít egy bronzból készült Petőfi-szobrot. Petőfi ércbe álmodott alakja évtizedek múlva is állni fog, ugyanolyan állandóságot képvisel majd, mint a szülőház. Fogadalmamat megtartottam, néhány perc múlva önök is megláthatják Tóth Dávid szobrászművész alkotását. Ez az új szemléletű, jelen ízlésünknek megfelelő zsánerszobor emberöltők múltán is állni és emlékeztetni fog arra, hogy Petőfi Sándor emléke nem múló hagyomány Kiskőrösön” – mondta.

Majd így folytatta: „Idén a serleggel a kezemben azt fogadom, hogy Petőfi Sándor halálának és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tudományos konferenciát szervezünk a múzeumban a korszak jeles és ismert kutatóinak részvételével. Az előadásokból konferenciakötetet adunk ki” – tette hozzá a polgármester. Hírportálunknak az óévi rendezvény egyik fő szervezője, dr. Filus Erika múzeumigazgató elmondta, hogy őszre tervezik a konferenciát, és a kötetet pedig az év végén tervezik kiadni.

A rendezvényen dr. Feledy Balázs méltatta Tóth Dávid szobrát. Prof. dr. Csikány Tamás történész, nyugalmazott dandártábornok ünnepi szónoklat keretében idézte fel a költő és forradalmár alakját. Török Máté verséneklő előadóművész, a Misztrál Együttes alapító tagjának előadásában pedig több költeményt hallhatott a közönség. Ezt követően az ünnepélyes esemény után, 17 órakor Arató Lóránd evangélikus igazgató-lelkész évzáró áldása következett az evangélikus templomban. Este pedig több mint 170 éves receptek felhasználásával készült el a különleges napot záró szilveszteri vacsora, amelyet a vendégek a Hagyományok Házában fogyaszthattak el.

Szigligeti Ede Nőuralom darabját adta elő a Szilveszter Társulat
Fotó: Barta Zsolt

A Petőfi-szilveszter vacsora menüje

Előétel:

– Jókai Mór kedvence, kocsonya malackörömmel

Leves:

– Tyúkhúsleves gazdagon Petőfiné Szendrey Júlia-módra

Főételek:

– Petőfi-rostélyos Hrúz Mária burgonyalángosával

– Sertésérmék Petőfi-módra sült almakarikákkal, meggybefőttel, petrezselymes burgonyával

– Sertéscsülök vándordeák módra párolt savanyúkáposztával

– Rucapecsenye saját zsírjában fűszeres burgonyával

– Rántott finomságok

Desszert:

– Szendrey Júlia kiflikochja pohárban, Petőfi-torta

Éjfélkor:

– Pezsgő

– Jókai-bableves gazdagon

– Sültek lencsesalátával

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában