Névnapi köszöntő

2024.01.07. 09:30

Isten éltesse a Ramónákat és az Attilákat!

Január 7-én a születésnaposokon kívül a Ramónák és az Attilák ünnepelhetnek.

Baon.hu

s

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Rajmunda, a Rajmund férfinév női párja.

Rokon nevek:

  • Rajmonda: a Rajmond férfinév (mely a Rajmund változata) női párja.
  • Ramóna: a Ramón férfinév (mely a Rajmund változata) női párja.

Gyakorisága:

Az 1990-es években a Rajmunda és a Rajmonda szórványos, a Ramóna gyakori név volt, a 2000-es években a Rajmunda és a Rajmonda nem szerepel a 100 leggyakoribb női név között, a Ramóna a 41.–51. legnépszerűbb női név.

Az Attila vagy Atilla a hun király germán, közelebbről gót eredetűnek tartott neve. Iordanes szerint a gót atta szó kicsinyítőképzős változata. Ennek jelentése: atyácska. A név gót eredetét számos jelentős nyelvtudós vitatja, illetve vitatta, köztük Rásonyi László turkológus is, aki szerint a név török, eredeti alakja Etil. Ez a Volga, később a Don folyó török neve volt. Az Etilből lett az Etele, majd Atila névalak, amely a gót származás tévhite miatt vált Attila helyesírásúvá. A kiejtés a mai napig sem követte ezt az írásváltozatot.

Rokon nevek:

  • Atilla: a névnek az eredeti, kiejtést tükröző írásváltozata.
  • Etele: az Attila névnek vagy annak későbbi német származékának, az Etzelnek a régi magyar formája.
  • Ete: az Etele rövidülése

Gyakorisága:

Az Attila név igazán csak a 20. század második felében vált népszerűvé, a század elején kevéssé ismerték. Erre példa, hogy József Attila nevét nevelőszülei semmisnek vették, amiről így írt önéletrajzában, a Curriculum Vitae-ben:

"Nem csupán azért érdekeltek a hun királyról szóló mesék, mert az én nevem is Attila, hanem azért is, mert Öcsödön nevelőszüleim Pistának hívtak. A szomszédokkal való tanácskozás után a fülem hallatára megállapították, hogy Attila név nincsen."

1967-ben már a 6. leggyakoribb név volt, a 80-as években pedig a 7. helyen állt. Az 1990-es években az Attila igen gyakori volt, a 2000-es években a 17-24. leggyakoribb férfinév.

Az Etele név a 13. században vált önálló személynévvé, de gyakori sosem volt, az 1990-es években az Atillával és Etével együtt szórványosan fordult elő, a 2000-es években egyik sem szerepelt a 100 leggyakoribb férfinév között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában