Baja

2024.01.14. 16:28

Beadhatók még az iskolakezdés halasztásához kapcsolódó kérelmek

A Bajai Óvodaigazgatóság tagintézményeiben fontosnak tartják, hogy információkkal, illetve közvetlen segítségnyújtással is támogassák a szülőket, családokat az iskolakezdés halasztásához kapcsolódó kérelmek beadásának elkészítésében. Ezzel kapcsolatosan Kovácsné Szabó Edit  óvodaigazgató tájékoztatta az óvodások szüleit a városháza sajtóosztályán keresztül is.

Rab Rita

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

− Minden tagintézményben megtörténtek a gyermekek felmérései az iskolakészültségükről és fogadóórák keretein belül tájékoztattuk is a szülőket. Tavaly december 28-án megnyílt az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) informatikai felülete, amelyen benyújthatók a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek. A dokumentumokat legkésőbb 2024. január 18. éjfélig lehet beadni. Amennyiben egy szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy a következő tanévben tankötelessé váló (2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 31. között született) gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, vagy éppen indokolt, hogy még nem tanköteles (2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között született) gyermeke szeptemberben megkezdje az iskolát, a Hivatalhoz nyújthatja be kérelmét.  A kérelemhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot mellékelhet, mint például a gyermek fejlettségét igazoló óvodai dokumentum. Szükség esetén a Hivatal gondoskodik arról, hogy a gyermek fejlettségi szintjét szakértői bizottság felmérje – mondta el Kovácsné Szabó Edit óvodaigazgató. 

Kovácsné Szabó Edit elmondta még, hogy a gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni.  Ha a gyermek augusztus 31. napjáig a hetedik életévét is betölti, a tankötelezettség megkezdése tovább nem halasztható. A Hivatal honlapján elérhető online a kéreleműrlap, amely felhívja a kérelmezőt valamennyi, a kérelem bírálásához szükséges adatkör kitöltésére. A szülők ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy szükség esetén kinyomtatva, postán is eljuttathatják a hivatalnak. Az online vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását. A kérelmekről a döntést – szükség esetén a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával – a hatályos jogszabályok alapján a Hivatal hozza meg. A kérelmek elkészítésében forduljanak bátran segítségért a tagintézményvezetőkhöz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában