Baja

2023.12.26. 17:18

Árvízveszély miatt nem javasolt az ártéri túraútvonalak látogatása Gemencben

Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella ismertette: a csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken és szombaton. A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát.

Tapodi Kálmán

Így változott folyóink vízállása

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A pörbölyi Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ közösségi oldalán arra figyelmeztet, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzési adatai alapján jelentős nagyságú árhullám vonul le az elkövetkezendő napokban a Dunán, mely a gemenci ártér jelentős részét is elönti, érinteni fogja. Mint írták: „Kérjük a természetjárókat, a kirándulókat, hogy ezekben a napokban ne látogassák az ártéri túraútvonalakat, területeket, illetve azok környezetét, az árvízvédelmi létesítményeket (töltéseket, vadmentő dombokat, stb.) a Gemenc Zrt. árvízvédelmi feladatainak ellátása, a vadállomány védelme érdekében. Az elöntés jelenlegi mértéke mellett az állatok bőven találnak megfelelő búvó- és táplálkozó helyet, viszont a vadállomány nyugalmát biztosítani kell. Mindezek mellett az utak, turista utak, illetve tanösvények jelentős része sem lesz járható az árvíz és a sár miatt ezekben a napokban.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában