Baja

2023.11.21. 15:53

Folyógazdálkodási tanulmányúton vettek részt a végzős hallgatók – galériával

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar 4. évfolyamos területi vízgazdálkodási specializáción tanuló építőmérnök, környezetmérnök és vízügyi üzemeltetési mérnök hallgatói a folyógazdálkodás tantárgyhoz kapcsolódó tanulmányúton vettek részt a közelmúltban. Az eseményről az intézmény honlapján tájékoztatták az érdeklődőket.

Márton Anna

Tanulmányúton vettek részt a hallgatók

Fotó: Kapott fotó

A tanulmányúton részt vevő 21 hallgató a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Labor projekthez is kapcsolódva először a Hernád folyóra, a projekt mintaterületére látogatott el. A folyón található keresztirányú, vízhasznosítási jellegű létesítmények közül az 1860-as években, elsősorban mezőgazdasági vízellátás biztosítása céljából létesített hernádszurdoki fixgátat, majd a 20. század elején uradalmi villamosenergia-ellátásra megépített, de napjainkra már a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatott Gibárti vízerőművet tekintették meg a kiegészítő létesítményeikkel együtt. Megtekintették a Hernád Gibárt és Encs közötti úton lévő hídját, melynek érdekessége, hogy a II. világháború végén, 1944-ben lebombázott bajai Duna-híd acélanyagának felhasználásával épült. Innen a Bőcs–Kesznyéten települések között húzódó Hernád üzemvízcsatornához utaztak, és a kesznyéteni vízerőművet látogatták meg, mely az 1940-es években kezdte meg működését. 

A Hernád folyót elhagyva az idén 50 éves kiskörei vízlépcsőhöz utaztak, ahol Magyarország legnagyobb vízerőtelepének létesítményeit, a duzzasztóművet, a hajózsilipet és a Tisza folyó EU irányelvek által is megkívánt hosszirányú átjárhatóságának javítására létrehozott hallépcsőt is alkalmuk volt tanulmányozni. Ezenkívül a Tisza hajózhatóságával, az árvizek és aszályos időszakok kezelésével, Szolnok város vízellátásával, a Tisza-tóval és az érdekeltek igényeinek összehangolásával kapcsolatban is információkhoz juthattak.

A szakmai út értékes terepi ismeretekkel gazdagította hallgatókat, amiket nemcsak a tanulmányaik teljesítése és szakdolgozataik elkészítése során, hanem a diploma megszerzése után a gyakorlati életben is hasznosíthatnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában