Beruházás

2023.11.15. 13:44

Elektromos quadot vásároltak a kereki polgárőrök

Sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Program keretén belül, a Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület-Helyi fejlesztések támogatása projekt keretében a Kerekegyházi Polgárőr Egyesület, és nyert 1 605 489 forint vissza nem térítendő támogatást. A rendelkezésre álló pénzből az egyesület egy elektromos quadot vásárolt. A jármű környezetbarát, az elektromos meghajtás miatt károsanyag-kibocsátása nincs, halkabb üzemelésű, így könnyebb végrehajtani rejtett megfigyeléseket.

Gulyás Sándor

A képen (balról-jobba): Dorcsák Krisztián, Margit István, dr. Kelemen Márk polgármester, a Kerekegyházi Polgárőr Egyesület elnöke

Fotó: Dorcsák Péter 

– A polgárőrségünk évtizedek óta tevékenykedik Kerekegyháza bel és külterületén egyaránt, hiszen nagyon fontos a tanyavilágban élők személy- és vagyonvédelme is, melyre a jövőben szintén még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni. Több esetben vettünk részt eltűnt személyek felkutatásában, jelzést adtunk, segítséget nyújtottunk, vállaltunk szerepet balesetek és városi rendezvények helyszínének biztosításában. Számos alkalommal értek tetten polgárőreink bűnelkövetőket, segítettek körözött személyek elfogásában. Az egyesület a rendőrséggel közös rendőri járőrszolgálatot is szervez, odafigyel a betakarítási időszakban a mezőgazdasági termékek és az ültetvények védelmére, téli fűtési időszakban pedig az erdők védelmére – mondta el a baon.hu érdeklődésére dr. Kelemen Márk polgármester, a Kerekegyházi Polgárőr Egyesület elnöke.

Kiemelte továbbá, hogy a beszerzett eszközökön túl a polgárőrség akkor tud még hatékonyabb lenni, ha van kellő számú aktív polgárőr, ezért arra törekednek, hogy a létszámot is növeljék a minél rendszeresebb szolgálatok érdekében. 

Folyamatosan várják az önkéntes és tettre kész új polgárőrök jelentkezését. 

A rendőrséggel együtt végrehajtott közös járőrtevékenységgel próbálják megduplázni az erőiket, ezzel is segítve a település közbiztonságának biztosítását. Mivel folyamatos rendőri jelenlét nincs a településen, kiemelkedően fontos feladat az önálló lakossági polgárőr-járőrszolgálatok szervezése, a tetten ért bűnelkövetők feltartóztatása, és a rendőri szervek felé történő azonnali jelzése egyaránt.

20231115 quad kerekegyhaza DP PN 02
Fotó: Dorcsák Péter  

– A quad beszerzésével a polgárőrség járőrözésre szolgáló járműparkja tovább bővült. Ma már minden feltétel adott, vannak korszerű járműveink, eszközeink, ruházat és szükséges mennyiségű pénz is a stabil működéshez. Ez különösen fontos, mivel a település jelentős bel- és külterületi úthálózattal rendelkezik, ezért a közbiztonság javítása, a prevenció és az esetleges elkövetők elfogása érdekében szervezett járőrszolgálatok jellemzően gépjárművel láthatóak el. A pályázat keretében beszerzett gépjárművel még hatékonyabban tudja az egyesület végezni a munkáját. 

A külterületi utak esetében az elektromos meghajtású, terepjáró quad nagy előnyt jelent az egyéb járművekkel szemben. 

A fejlesztés következtében a polgárőrség tevékenységének hatékonysága tovább nő. Kerekegyháza a környező, hasonló nagyságú városok között évek óta a legbiztonságosabb, itt történik ezer lakosra vetítve évente a legkevesebb bűncselekmény. Ugyanakkor a közbiztonságot még tovább kell erősítenünk, hiszen az javítja az emberek szubjektív biztonságérzetét, növeli a település jóhírét, valamint erősíti a helyi identitást és az egy élhető közösséghez tartozás érzését – fogalmazott dr. Kelemen Márk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában