Beruházás

2023.11.30. 13:00

Csoportszobával bővül a kunadacsi óvoda

Tornaszobát terveztek, ám egyre növekvő gyermeklétszám miatt az óvoda bővítése mellett döntött a kunadacsi önkormányzat. A tervek szerint a új csoportszoba építése a jövő évben elkezdődhet.

Gulyás Sándor

A növekvő gyermeklétszám miatt kiemelt feladat az óvoda bővítése – emelte ki Farkas Ildikó  

Fotó: Gulyás Sándor

A pályázati sikereknek köszönhetően az elmúlt három évben teljes egészében megújult a kunadacsi Igazgyöngy Óvoda. Elsőként a vármegyei Terület és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 46,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból az épület energetikai felújítása, tavaly pedig a tetőszerkezet rekonstrukciója.

– Élve a lehetőséggel önkormányzatunk is kihasználta vármegyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázat nyújtotta lehetőséget és nyertünk 80,75 millió forint támogatást óvodánk infrastrukturális fejlesztésére. A pénzt egy tornaszoba kialakításra szántuk, ám egyre növekvő gyermeklétszám miatt egy új csoportszoba építése mellett döntöttünk. Az engedélyeztetési tervek elkészítése folyamatban van, a beruházás várhatóan a jövő év elején elkezdődhet – mondta el hírportálunk érdeklődésére Farkas Ildikó polgármester.

A jövő esztendő másik nagyberuházása a község művelődési házának és könyvtárának teljeskörű felújítására. Megvalósul az épület energetikai korszerűsítése. A szakemberek elvégzik a külső falak, valamint a födém hőszigetelését, kicserélik a homlokzati nyílászárók egy részét, kiépül a napelemrendszer és megvalósul az intézmény akadálymentesítése is.

– A kivitelezés költségei meghaladták a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán elnyert támogatás összegét. Többlettámogatási igényt nyújtottunk be, illetve önkormányzatunk saját forrásból 10 millió forintot különített el a beruházásra. Pozitív elbírálás esetén a munkálatok leghamarabb tavasszal kezdődhetnek el. A beruházás azért is nagy jelentőséggel bír Kunadacs életében, mert a közösségi könyvtár és a művelődési központ ad helyet a települési rendezvényeknek – tette hozzá a község polgármestere.

A kunadacsi önkormányzat a közösségi vidékfejlesztést elősegítő Szabadszállási Gazdakör LEADER HACS pályázatán sikeresen szerepelt és nyert több mint 38 millió forint támogatást.

– A rendelkezésre álló keret és a hozzárendelt kétmillió forintos önerőből két fejlesztést valósul meg. Napelemes autóparkolót alakítunk ki a polgármesteri hivatal mellett. A napelemek az intézmény energiaellátását fogják biztosítani. Az iskola mögötti területen, a rendezvényeink helyszínén megtörténik a szabadtéri színpad és pavilonok felújítása, az épületek zsindelyezésnek rekonstrukciója, valamint kilenc napelemes kandelábert helyezünk el. A beruházás május végéig készül el – ismertette a projektek részleteit Farkas Ildikó polgármester.

Az ide évben sem maradtak el a fejlesztések Kunadacson

Napokon belül elkészül a Kossuth utca szolgálati lakás fűtéskorszerűsítése, festése, nyílászáróinak cseréje és a hőszigetelése. A munkálatok mintegy 13 millió forintba kerülnek, ebből nyolcmillió a Magyar Falu Programban elnyert nyolcmillió forint, az ötmillió forint pedig saját erő. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a közfoglalkoztatási mintaprogramból származó bevételből valósult meg a Rákóczi utca aszfaltozása – mondta el hírportálunk érdeklődésére Farkas Ildikó polgármester.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában