Disznóvágás

2023.11.11. 19:27

Bócsator mozgatta meg Bócsa lakosságát – galériával

Bár időnként szakadt az eső, de a disznótorokra jellemző jókedvet nem befolyásolta szombaton a késő őszi időjárás Bócsán, ahol a helyi parkerdőben nyolc csapat vágott disznót.

Barta Zsolt

A Buckalakók baráti csapata

Fotó: Barta Zsolt

Az idei Bócsator, akárcsak a korábbi évek hasonló rendezvényei, egyben olyan társasági és családi rendezvény is volt, amely megmozgatta a település apraját nagyját. Külön zsűri minősítette azokat az étkeket, amelyek a nap során elkészültek, így a sült vért, a hagymás vért, a pecsenyét, a sült hurkát, kolbászt, a töltött káposztákat. A döntnökök között ült Vomberg Frigyes sztárséf is, akit az olvasó a TV2 Séfek séfe című műsorából ismerhet. 

A gasztronómiai szakemberrel is beszélgettünk a bócsai rendezvényen. Mint mondta, a faluból érkezett egy felkérés, melynek örömmel tett eleget. Amikor megérkezett, nagyon baráti fogadtatásban részesült. Érdekesnek találta, hogy nagyon jó hangulat mellett végzik az egyébként nehéz munkát a víg társaságok. De vajon mit is jelent jól elkészíteni a sült vért vagy akár a hagymás májat? Mik azok az ízek, amelyekre felkapja a fejét egy sztárséf, mint ő, így felelt: fontos szempont, hogy a zsűritagoknak ízlik-e az étel? Amikor megkóstol egy falatot a döntnök, akkor vajon vágyik-e a második után, vagy igyekszik elfelejteni. Nagyon fontos, hogy az étel harmóniát tükröz-e, amikor elfogyasztja az ember.

Hogy mit is jelent a harmónia? Olyan ez, mint amikor egy zenekar egy ismert darabot játszik, s ha ott esetleg egy zenész nem áll a helyzet magaslatán, akkor azt a zenekedvelők azonnal megérzik, pontosabban meghallják. Az ételek kóstolása során is valami hasonlót érez ki az ízek találkozásánál a szakember.

A csapatok között az egyik baráti társaság a Buckalakók nevet viselte. A vezetőjük Borbényi Norbert volt, aki Kecskeméten rendőr. Amikor éppen otthon van, sertéseket is hizlal, jelenleg négy kocája is van. Azt a 300 kilós hízót is ő nevelte fel, amelynek feldolgozását a Buckalakók vállalták. Mint mondta, a család és a szűk baráti körből mintegy negyven ember jött össze, a büfébe nem kellett senkinek sem mennie, mert a pálinkát, a sört és a bort hozták a csapattagok. Az ő sátruknál is kóstolhattak jegy ellenében az érdeklődők sült vért, hagymás májat, pecsenyét és sült tarját is.

A rendezvény érdekessége volt, hogy a jó hangulatot egy zenekar szolgáltatta a nap folyamán. A csapatok pedig külön erre az alkalomra feldíszített helyen végezték a munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában