Tass / Alsószenttamás

2023.11.22. 15:40

ÁGOTA Falván járt a bolgár munkaügyi és szociális miniszter

Magyarországra érkezett Ivanka Shalapatova bolgár miniszter. Az egész napos program keretében a bolgár politikus Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kíséretében Tass-Alsószenttamásra, ÁGOTA Falvára látogatott, ahol az ÁGOTA Közösség vezetői és munkatársai mellett nevelőszülőkkel is beszélgetett, továbbá megtekintette a kis létszámú lakásotthont és az utógondozói házat, ahol az ellátott gyermekekkel és fiatal felnőttekkel is találkozott.

Gulyás Sándor

Ivanka Shalapatova bolgár miniszter ellátogatott Ágota Falvára

Fotó: Gémes Sándor

Ivanka Shalapatova bolgár miniszter és Vanya Kaneva gyermekpolitikáért felelős miniszteri tanácsadó Pintér Sándor belügyminiszter meghívására érkezett Magyarországra. A miniszter asszony Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár kíséretében ellátogatott ÁGOTA Falvára. A vendéget a magyar gyermekvédelemi rendszer, azon belül a nevelőszülők helyzete és a fiatalok lakásotthonban való elhelyezése érdekelte.

Az eseményen Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, ő maga is állami gondozottként nőtt fel és egyetemistaként döntötte el, hogy szeretne segíteni sorstársainak. Emellett bemutatta szakmamódszertanát, a KÁSZPEM-et, amelyet 2012-2019 között Bulgáriában is alkalmaztak.

– Több bolgár nagyvárosban, köztük Plovdidban és Szófiában implementáltuk a módszert szociális munkásoknak, pedagógusoknak, szociálpedagógusoknak és pszichológusoknak. Plovdid környéki gyermekotthonokban monitoroztuk is a KÁSZPEM alkalmazását – emelte ki Kothencz János. 

Fotó: Gémes Sándor   

A látogatáson Fülöp Attila államtitkár rávilágított, ma a hazai gyermekvédelemben feladatmegosztás van az állami, civil és egyházi szervezetek között. – Mindannyian azon dolgozunk, hogy a gyermekeknek jó legyen. A nevelőszülői hálózatok működtetése civil és egyházi fenntartók kezében van, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok 70 százaléka él nevelőszülőknél, a többiek pedig nagyrészt állami fenntartású lakásotthonokban nevelkednek. Célunk, hogy erősítsük a nevelőszülői rendszert, hogy minél több gyermek családban nőjön fel – fogalmazott az államtitkár.

A találkozón Ivanka Shalapatova miniszter néhány nevelőszülővel hivatásuk nehézségeiről és szépségeiről beszélgetett. A kiskunfélegyházi Piroska Rita elmondta, hogy a gyermek bizalmának elnyerése nem könnyű feladat, hiszen a fiatalok az átélt traumák miatt nehezen nyílnak meg. 

Ivanka Shalapatova elmondta, náluk még nagy intézményekben élnek a családjukból kiemelt fiatalok és céljuk, hogy javítsák ezeknek a gyermekeknek a helyzetét. 

– Terveink között szerepel a nevelőszülői hálózat létrehozása, valamint kisebb lakásotthonok kialakítása. Tapasztalatgyűjtésre érkeztem Magyarországra, hogy közös pontokat találjunk és elmélyítsük együttműködésünket – hangsúlyozta Ivanka Shalapatova. 

A külföldi delegáció tagjai ÁGOTA Falván megtekintették a Don Bosco Szent János Lakásotthont és az utógondozói házat, ahol az ellátott gyermekekkel és fiatal felnőttekkel találkoztak, majd a gyermekvédelmi komplexumba is ellátogattak – tájékoztatta hírportálunkat Hajó Edina, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs- és marketing csoportvezetője. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában