A bűnös kazán

Barta Zsolt

Gázkazán a feketelistán címmel olvasható egy cikk a keddi lapunk 7. oldalán. Ennek a lényege, hogy 15 uniós tagállam szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy az energiafüggetlenség növelése és az éghajlati célok elérése érdekében helyezze előtérbe a fűtés szén-dioxid mentesítését. Így 2030-tól ne lehessen már gázkazánokat beszerelni az új lakásokba, 2050-től pedig a régi lakásokat is kibocsátásmentessé kell tenni. 

jegyzet, gázkazán
Illusztráció
Forrás:  shutterstock.com 

Mit lehet tenni, hogy kiváltsuk előbb vagy utóbb a gázos rendszert? Hőszivattyús szisztémára lehet például átállni. Ez jó, feltéve, hogy egy családi ház esetében egy többgyermekes családnak van éppen felesleges sok millió forintja, hogy egy új rendszert alakítson ki. Persze, lehet csökkenteni a költségeket, ha napelemrendszert helyeznek el a tetőn, de az is több millióba kerül, és éjszaka, amikor leginkább kellene fűteni, akkor éppen nem világít a nap. Itt van a kondenzációs gázkazán, a bűnös, amely szennyezi a környezetet. A kibocsátása annyi amennyi. Ha minden évben látja a szerelő és rendesen kipucolja, akkor alacsony ez az érték. Arról nem is beszélve, hogy egy alaposan leszigetelt lakás esetében a gázfogyasztás sem őrült nagy. Lehet rettegni a gázfűtéstől, de valójában nem ezt kellene halálra ítélni, hanem a lakások hőkibocsátását kellene csökkenteni. 

Ha korszerűtlenek a nyílászárók vagy nem szigeteltek a padlás és a falak, akkor eltávozik a meleg. Azaz, bármilyen jó is a fűtési rendszer, csak a havat olvasztjuk az utcában. Apropó hó: az idén alig volt tél, úgy tűnik, hogy a mediterrán éghajlat bent van a Kárpát-medencében. Így aztán lassan ott tartunk, mint a portugálok, a spanyolok vagy akár görögök és a ciprusiak, ahol nem sokat kell költeni a fűtésre. Apropó ez a négy ország is csatlakozott a fentetbb említett tervhez.