Baja

2023.11.06. 15:17

A következő években többször láthatjuk a sarki fényt Magyarországon − galériával

A pompázatos jelenséget szabad szemmel is lehetett látni vasárnap este. Többen is ragyogó fotókon örökítették meg. Rózsaszín, lila és kék színű árnyalatokban táncolt a sarki fény.

Márton Anna

Fotó: Garami Gergő

Goda Zoltán kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának munkatársa lapunknak elmondta, hogy vasárnap délután pár órával a sarki fény megjelenése előtt már sejthető volt, hogy érdemes lesz figyelni az eget. Az északra néző webkamerákon látszott meg leghamarabb a sarki fény. Ahogy besötétedett az ég, szinte azonnal látszott az északi fény: háromnegyed hattól egy órán át volt látható a nagyon intenzív része. Utána gyengébben még fel-fel fénylett este nyolc és kilenc között, de ezek már gyengébbek voltak.

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) nem más, mint a világűrből érkező és a Föld légkörében található részecskék nagy sebességű ütközése következtében keletkező fényjelenség. Az égen megjelenő északi fény leggyakrabban zöld vagy sárgászöld színben tűnik fel, de vörös, sőt rózsaszín, lila vagy kék színű árnyalatok is láthatók.

Goda Zoltán kutató hangsúlyozta, hogy maga a jelenség a Naphoz kapcsolódik. A Nap tulajdonképpen egy fúziós reaktorként üzemel, nem homogén, vannak benne napkitörések. Töltött részecskéket indítanak el minden irányba, és ha egy ilyen nagy részecskefelhő eléri a Föld légkörét, akkor a részecskék ionizálódnak és gerjesztődnek, így kibocsátanak egy rájuk jellemező színű fotont, és ez okozza ezt a felfénylést a magas légkörben. Nagyon magasan, 100-200 kilométer magasságban történnek ezek a jelenségek, abban az esetben, ha a Nap aktív és nagyobb napkitörések vannak. Mint ismeretes, ez periodikusan változik, 11 éves Nap-Hold ciklus a Napra jellemző, 11 évig aktívan lobban, utána kevésbe aktív. Ha megfelelően erős geomágneses vihar alakul ki, aminek a sarki fény az egyik tünete, akkor a délebbi szélességi körökön is láthatóvá válik, nemcsak a sarkvidéken hanem nálunk is − fogalmazott Goda Zoltán. 

Megemlítette, hogy utoljára ennyire látványos sarki fény jelenség Magyarországon szinte pontosan 20 éve volt, 2003. november 20-án. Kisebb sarki fény jelenségek voltak, de ennyire intenzív csak két évtizede volt. − Most éppen egy aktívabb szakaszába értünk a Napnak, ami azt jelenti, hogy a következő években előfordulhat, hogy többször látható lesz az északi fény, vagy sarki fény Magyarországon − jelentette ki a szakember.

Az előrejelzéssel kapcsolatban kiemelte: valamilyen szinten előre jelezhető, mert ha van egy nagyobb napkitörés, ami a Föld felé irányul, akkor az hozzávetőlegesen másfél nap alatt ér ide. De, ha egy nagyobb geomágneses vihar alakul ki, ahhoz, hogy jól látszódjon, felhőtlen ég kell . Vasárnap nagy szerencsénk volt, mert felhőtlen volt az ég, meg az sem jó, ha telihold van éppen, mert az elnyomja a fényét. Sok szerencsés együttállása kell ahhoz, hogy látható legyen a sarki fény, de a következő időszakban valószínű, hogy még fogunk találkozni ezzel a jelenséggel.

Ha kialakul egy napkitörés arról a szakemberek tudomást szereznek és, ha megtörtént, akkor már előre jelezhető, hogy körülbelül másfél nap alatt fog ide érni. Jellemzően egy-két órától, maximum öt-hat óráig tart maga a sarkifény-jelenség.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában